Dziś mamy dla Was kolejną opcję śniadaniową. To nasza nowa wersja tradycyjnej polskiej zapiekanki – zapiekana bułka faszerowana z pieczarkami.
Typowa polska zapiekanka to kanapka z otwarta, składająca się z połowy bagietki lub innej długiej bułki, zwieńczona smażonymi pieczarkami, serem i pieczona, aż ser się rozpuści. Podaje ją się na gorąco z keczupem. To bardzo popularne jedzenie uliczne w Polsce, które można znaleźć niemalże na każdym rogu. Danie to pochodzi z lat 70 ubieglego wieku. W Polsce zapiekanka może kojarzy się z surowymi czasami polskiego reżimu komunistycznego, ale tak jak wiele innych rzeczy z tamtych czasów cieszy się wznowionym popytem tzw „comeback”.
Dlatego stworzyliśmy dla Ciebie nowy sposób, w jaki możesz zrobić to teraz kultowe danie. To idealne śniadanie lub przekąska, gdy chcesz coś sycącego ale zarazem delikatnego w smaku. Grzyby smażone z sosem sojowym nadają temu daniu nieco azjatycki smak, ale jednocześnie nie przytłaczają go. Najlepiej smakuje na gorąco tak jak wszystkie zapiekanki. Smaczego!
Składniki na zapiekana bułka faszerowana z pieczarkami:
- 4 bułeczki
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 100 g startego sera (użyliśmy gouda, ale jakikolwiek podobny ser również będzie dobry)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku lub 1-2 cienko pokrojone ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
- Obierz grzyby (delikatnie usuwając zewnętrzną warstwę) i pokrój je w plasterki (lub po prostu kup już pokrojone w plastry grzyby) i smaż na średnim ogniu z sosem sojowym przez kilka minut.
- W misce wymieszaj ze sobą kwaśną śmietanę, majonez i czosnek. Następnie dodaj smażone pieczarki i połowę startego sera.
- Obetnij górną część bułek i wyjmij również wewnętrzną część bułki (tylko upewnij się, że zostawisz trochę w środku).
- Włóż farsz do bułki i posyp serem po wierzchu.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C, aż ser się rozpuści i będzie miał ładny złocisty kolor.
Tutaj znajdziesz inne pomysły na pożywne śniadania.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).