Dziś mamy dla Was kolejny idealny przepis na śniadanie. Cynamonowe tosty francuskie to świetna opcja na jesienny poranek. Szczerze mówiąc, jem je nie tylko na śniadanie, ale na lunch (szczególnie w niedzielę) jak i kolację.
Cynamon to bardzo dobra przyprawa. Jest on ceniony za swoje właściwości lecznicze od tysięcy lat. Jest wypełniony przeciwutleniaczami i również ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto może zmniejszyć ryzyko chorób serca i obniżyć poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla osób z cukrzycą. Na koniec dnia cynamon jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych przypraw na świecie. Dlatego powinniście jej używać jak najczęściej w swoich przepisach.
Ale wracając do przepisu. Cynamonowe tosty francuskie to słodka opcja, ale słodycz nie obezwładnia tego dania. Dlatego cynamonowe tosty francuskie są moimi ulubionymi tostami. Dlatego nie marnuj ani minuty i zrób je ze mną!
SKŁADNIKI NA CYNAMONOWE TOSTY FRANCUSKIE:
- 2 jajka
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki cukru (użyliśmy cukru waniliowego)
- 6 kromek chleba (możesz użyć chleba tostowego lub innego chleba)
- 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W misce lekko ubijaj jajka, aż pojawią się bąbelki.
- Dodaj mleko, cukier i cynamon następnie wymieszaj.
- Na niskim / średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę masła na patelni.
- Gdy masło się topi, umieść jeden bochenek chleba w mieszance jajek i obracaj go, aż chleb będzie ładnie pokryty jajeczną mieszanką. Połóż go na patelni i powtórz krok, aż na patelni nie zmieści się więcej kromek.
- Smaż kromki chleba przez 3 minuty lub aż będą ładne i złociste następnie obróć je. I smaż je przez kolejne kilka minut, aż będą złote. Dodaj drugą łyżkę masła jeśli potrzeba.
- Zalecamy podawanie cynamonowych tostów francuskich z dżemem, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Jak wspomniałyśmy wcześniej, cynamon jest świetnym składnikiem, więc sprawdź nasze przepisy z cynamonem.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
Uwielbiam! Ale robię wersję mniej kaloryczną i przygrzewam sam chlebek lub drożdżówkę w tosterze. Mój Ariete 155 daje super radę!