Kasza z bakłażanem i pomidorem oraz z dodatkiem sera greckiego przekona do siebie każdego. To jest proste danie, które można mieć w wersji wegetariańskiej albo w wersji wegańskiej. W wersji dla wegan nie dodajemy sera (albo możemy też dodać tofu jako zamiennik) oraz nie używamy masła do smażenia.
Czy wiecie, że kasza jaglana jest bardzo dobra i zdrowa? W medycynie chińskiej wykazano, że kasza jaglana ma właściwości ocieplające. Tym samym ona pomoże wzmocnić osłabiony i wychłodzony organizm. To czyni ją niezastąpioną w okresie jesienne-zimowym.
Składniki na kaszę z bakłażanem i pomidorem:
- 200 g kaszy jaglanej (można użyć także kaszy bulgur albo ryż, jeżeli wolicie)
- 1 bakłażan
- 2 duże pomidory lub 4 małe pomidorki
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (najlepiej wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów)
- opcjonalnie (jeżeli nie robicie opcji wegańskiej) – ser grecki w kostkach
Sposób przygotowania:
- Najpierw gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możecie także użyć kaszę bulgur albo ryż, jeżeli wolicie. Z kaszą jaglaną smak będzie najbardziej kremowy i delikatny. Z kolei, jeżeli wolicie bardziej wyrazisty smak, to może także spróbować zrobić to danie z kaszą gryczaną albo pęczak.
- Następnie, póki nasza kasza się gotuje na patelni podsmażamy drobno posiekaną w kostkę cebulkę oraz pokrojone ząbki czosnku. Smażymy je na oliwie albo na masełku czosnkowym (jeżeli nie robicie wersji wegańskiej).
- Bakłażan także kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię jak tylko cebula zacznie nabierać złotego koloru. Dodajemy więcej oliwy. Możecie się nie bać tłuszczu w tym przypadku, ponieważ kasza jaglana doskonale sobie z tym poradzi i sprawi, że danie nie będzie tłuste w smaku.
- Smażymy bakłażan na patelni przez około 2 minuty. Połowę pomidorów kroimy w drobną kostkę, dodajemy na patelnię i smażymy pół minuty, intensywnie mieszając z pozostałymi warzywami.
- Dodajemy do warzyw ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie to mieszamy. Gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia.
- Gotowanie dobiegło końca, teraz czas podawać do stołu. Wykładamy kaszę z bakłażanem i pomidorem na talerze i dekorujemy pokrojonymi w plasterki świeżymi pomidorami. To będzie wersja wegańska.
- Jeżeli możemy pozwolić sobie i mamy ochotę, to dodajemy ser grecki w kostkach (najlepszy będzie ten, co jest sprzedawany w zalewie z oliwy). Możecie także użyć bryndzy lub innego białego słonego sera. Teraz mamy gotową wersję wegetariańską!
Wskazówka jak uzyskać wyjątkowy smak:
Kasza z bakłażanem i pomidorem nabierze fajnego smaku, jeżeli do jej przygotowania użyjecie oliw smakowych (z chili, z bazylią). Jak to zrobić w najprostszy sposób? Użyjcie oliwy z zalew innych przetworów, np. ja wykorzystałam olej z suszonych pomidorów z borówkami oraz oliwy z zalewy sera typu greckiego z bazylią i wędzonym chilli. Jeżeli będziecie mieć pod ręką tego typu oliwy, to możecie nie dodawać żadnych przypraw oprócz odrobiny soli do bakłażanu. Tym sposobem nie tylko zyskacie naprawdę wyjątkowy smak, ale też wykorzystacie wszystko, co macie pod ręką. Jak wiecie, my w CRAVEmonkey staramy się stosować zasadę „zero waste”, czyli przygotowywania dań z wykorzystaniem wszystkiego, co mamy, aby nie marnować jedzenia i nie wyrzucać.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, Instagram, Twitter).