Wszyscy uwielbiamy budyń! To jest prosty i szybki deser o delikatnym smaku i idealnej kremowej konsystencji. Jest całkiem zdrowy i można go podawać dzieciom.
Oczywiście, najprostszym sposobem jest zrobienie budyniu z proszku. Ale jeżeli chociaż spróbujecie zrobić go sami ze świeżych i naturalnych składników, to przekonacie się, że to wcale nie jest takie bardzo trudne. A efekt końcowy jest wyśmienity!
Zdecydowanie warto chociaż spróbować go zrobić, także zabieramy się do roboty już teraz!
Składniki:
- 1 l mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1-3 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodki wolicie)
Sposób przygotowania:
- Na początku odlejcie z mleka jedna szklankę (250 ml). Wymieszajcie tą szklankę mleka dokładnie z żółtkami, mąką, skrobią oraz cukrem.
- Następnie zagotujcie pozostałe mleko (750 ml). Kiedy mleko zacznie kipieć dolejcie do niego mieszankę mleka z pozostałymi składnikami. Róbcie to powoli, cały czas aktywnie mieszając. Podpowiedź: To jest najważniejsza część, aby mieszać budyń cały czas.
- Gotowanie i mieszanie powinno trwać około 1-2 minuty.
- Jak się budyń ugotuje, przelejcie go do pucharów i dajcie wystygnąć.
Ten budyń to prosty i szybki deser. Przyda się on wam także w innych deserach, na przykład, dla ciasta snickers.
Mamy nadzieję, że jak chociaż raz spróbujecie go zrobić, to już nigdy nie wrócicie do gotowania z proszku. Zawsze możecie dodać temu budyniowi unikalny i niepowtarzalny smak, dodając przyprawy lub słodkości. Oczywiście, wanilia to klasyczny dodatek do budyniu, ale nie bójcie się eksperymentować w kuchni!
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).