Wszyscy uwielbiamy budyń! To jest prosty i szybki deser o delikatnym smaku i idealnej kremowej konsystencji. Jest całkiem zdrowy i można go podawać dzieciom.

Oczywiście, najprostszym sposobem jest zrobienie budyniu z proszku. Ale jeżeli chociaż spróbujecie zrobić go sami ze świeżych i naturalnych składników, to przekonacie się, że to wcale nie jest takie bardzo trudne. A efekt końcowy jest wyśmienity!

Zdecydowanie warto chociaż spróbować go zrobić, także zabieramy się do roboty już teraz!

Budyń domowy
Budyń domowy

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1-3 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodki wolicie)
Budyń domowy
Budyń domowy

Sposób przygotowania:

  1. Na początku odlejcie z mleka jedna szklankę (250 ml). Wymieszajcie tą szklankę mleka dokładnie z żółtkami, mąką, skrobią oraz cukrem.
  2. Następnie zagotujcie pozostałe mleko (750 ml). Kiedy mleko zacznie kipieć dolejcie do niego mieszankę mleka z pozostałymi składnikami. Róbcie to powoli, cały czas aktywnie mieszając. Podpowiedź: To jest najważniejsza część, aby mieszać budyń cały czas.
  3. Gotowanie i mieszanie powinno trwać około 1-2 minuty.
  4. Jak się budyń ugotuje, przelejcie go do pucharów i dajcie wystygnąć.

Ten budyń to prosty i szybki deser. Przyda się on wam także w innych deserach, na przykład, dla ciasta snickers.

Mamy nadzieję, że jak chociaż raz spróbujecie go zrobić, to już nigdy nie wrócicie do gotowania z proszku. Zawsze możecie dodać temu budyniowi unikalny i niepowtarzalny smak, dodając przyprawy lub słodkości. Oczywiście, wanilia to klasyczny dodatek do budyniu, ale nie bójcie się eksperymentować w kuchni!

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagram, Facebook).

Budyń domowy
Budyń domowy