Święta są tuż tuż! Dlatego znów mamy dla was przepis, która jak magiczna różdżka pozwoli wam zrobić cudowne ciasto bez wysiłku i w czasie krótszym niż pójście do najbliższej cukierni. I tym razem jest to przepis na najbardziej świąteczne ciasto w Polsce – Makowiec błyskawiczny. Bo czy może być Boże Narodzenia bez makowca? Nie sądzimy 🙂

Dodatkową zaletą naszego makowca jest to, że nie znajdziecie w przepisie ani mąki, ani cukru. Głównym słodzikiem tego makowca są bakalie. Dzięki im też możecie robić to ciasto na 10 różnych sposobów. Na przykład, jeden raz jako podstawię do naszego makowca wzięliśmy głównie suszone morele, orzechy włoskie z niewielkim dodatkiem innych bakalii. Innym razem najwięcej było wiórków kokosowych, ostatnio było dużo orzeszków ziemnych i daktyli. Miksując i zmieniając bakalie w tym przepisie, za każdym razem możecie mieć ciut inne ciasto – z nutą moreli lub z nutą kokosową…

Zachęcamy do eksperymentów w kuchni! Do dzieła, bo czas świąt się zbliża!

Makowiec błyskawiczny

Składniki na Makowiec błyskawiczny:

  • puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g)
  • po ok 50-100 g różnych bakalii, możecie dowolnie wybrać: płatki migdałów lub mielone migdały, orzech włoski, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe, rodzynki, daktyle, suszone morele, suszony ananas, mieszanka keksowa, kandyzowana skórka pomarańczowa lub inne bakalie, które lubicie najbardziej. Jeżeli zdecydujecie się użycie tylko 3-4 rodzajów bakalii, to wtedy należy wziąć po 150 g każdego lub też możecie wziąć jeszcze więcej bakalii, które chcecie, aby były podstawową nutą waszego ciasta
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • do dekoracji: cukier puder oraz opcjonalnie wiśnie kandyzowane albo suszone owoce kolorowe: ananas, papaja lub inne

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy włączyć piekarnik na 175 stopni C, aby się rozgrzał.
  2. Następnie masę makową wyjąć z puszki do dużej miski i miksować dodając stopniowo wszystkie bakalie, jakie zdecydujecie się użyć. Większe bakalie należy pokroić na małe kawałki, orzechy siekamy.
  3. Po tym dodajemy jajka. Należy je dodawać po jednym, po dodaniu każdego miksować pół minuty.
  4. Na koniec dodajemy śmietankę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę deserową. Masę dokładnie miksujemy.
  5. Po przygotowaniu masy bierzemy okrągłą tortownicę, dno wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką.
  6. Masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. Najlepiej zostawić makowiec do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej na noc.
  7. Przed podaniem posypujemy makowiec cukrem pudrem i wykładamy owoce kandyzowane. Jeżeli zechcemy użyć suszonych owoców do dekoracji (np. kolorową kostkę z ananasa, która też ładnie się prezentuje), to możemy suszone owoce wyłożyć na ciasto przed włożeniem do piekarnika. Dzięki temu będą ładnie się trzymać na miejscu. Orzechy leśne także ładnie się nadają do dekoracji ciasta przed włożeniem do piekarnika.
Makowiec błyskawiczny

A jakich bakalii wy zdecydujecie się użyć jako podstawę swojego makowca, postawicie na wyrazisty smak kilku wybranych czy zrobicie mieszankę wszystkiego?

Tutaj znajdziecie pozostałe nasze przepisy na Wigilijny stół.

Napiszcie nam w komentarzach i podzielcie się z nami także zdjęciami, jak udekorowaliście swoje ciasto 🙂 na Facebook, Instagram i Twitter