Czy wy lubicie batoniki snickers? Bo my bardzo 🙂 I zdecydowaliśmy się, że jeszcze ulepszymy dodatkowo! Jak? Banalnie proste! Zrobimy domowe snickers i to będzie całe duże ciasto! Aby było jeszcze lepiej, nie ma pieczenia wcale! A jako bonus dodaliśmy do tego ciasta słynne herbatniki Petit-Beurre!

A czy znacie tych herbatników znanych na całym świecie? Jest ona dość długa.

Herbatniki „Petit Beurre” albo“Véritable Petit Beurre”, znane też pod inicjałami „VPB” to rodzaj herbatnika z miejscowości Nantes, który jest najbardziej popularny we Francji. Takie ciasteczka firmy LU stały się prawdziwym sukcesem na cały świat! Zostały one stworzone w 1886 roku przez Louis Lefèvre-Utile w miasteczku Nantes, a zainspirowane były podobnymi wyrobami angielskiej produkcji. W Ango-sakskich krajach są znane jako Francuskie Petit Beurre, a w Turcji je nazywają “Petibör”.

Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Petit-Beurre

Po takim krótkim wykładzie z historii weźmy się za robotę! Połączenie smaku snickersa z herbatnikami Petit Beurre w jednym cieście to jest najlepsze połączenie na świecie!

Ciasto snickers
Ciasto Snickers od CRAVEmonkey

Składniki na ciasto snickers:

Sposób przygotowania:

  1. Przed tym, jak przejdziemy do zrobienia kremu, przygotujcie budyń z tego naszego przepisu. Możecie także przygotować budyń z proszku, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ale my zalecamy zrobienie domowej wersji.
  2. Po pierwsze, ubijcie miękkie masło. Musi ono stać sie trochę puszystym.
  3. W drugim kroku, dodajcie budyń do masła. Róbcie to z przerwami, dodając budyń małymi porcjami, powoli, krok po kroku.
  4. Następnie, dodajcie połowę kajmaku do mieszanki masła z budyniem.
  5. Na końcu, dodajemy masło orzechowe. Równiez zalecamy zrobić domową wersję z naszego przepisu. Ale także możecie wykorzystać mało orzechowe zakupione w sklepie.
  6. Teraz, kiedy krem do ciasta już jest gotowy, możemy zabrać się do składanie samego ciasta. Bierzemy formę do wypieków albo plastikowy pojemnik o wymiarach 25 cm x 36 cm. Aby nie brudzić go mocno możecie wyłożyć dno papierem do pieczenia.
  7. Wyłóżcie pierwszą warstwę z herbatnikow „petit beurre”. Następnie wykładamy warstwę kremu. Powtarzamy to 3-4 razy, wykładając warstwy herbatnikow i kremu.
  8. Ostanią warstwę kremu przykrywamy herbatnikami.
  9. Następnie, tą ostatnią wartswę herbatników smarujemy połową pozostałego kajmaku.
  10. Teraz drobimy orzechy ziemne w blenderze. Nie mielimy je na masło, tylko na drobne kawałki.
  11. Następnie, mieszamy pozostałości kajmaku z orzechami i wykladamy tą masę orzeszków na górze ciasta.
  12. Wkładamy do lodówki na parę godzin albo na noc.
  13. Delektujcie się domowym ciastem snickers!
Ciasto snickers
Ciasto Cnickers od CRAVEmonkey

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).