Czy wy lubicie batoniki snickers? Bo my bardzo 🙂 I zdecydowaliśmy się, że jeszcze ulepszymy dodatkowo! Jak? Banalnie proste! Zrobimy domowe snickers i to będzie całe duże ciasto! Aby było jeszcze lepiej, nie ma pieczenia wcale! A jako bonus dodaliśmy do tego ciasta słynne herbatniki Petit-Beurre!
A czy znacie tych herbatników znanych na całym świecie? Jest ona dość długa.
Herbatniki „Petit Beurre” albo“Véritable Petit Beurre”, znane też pod inicjałami „VPB” to rodzaj herbatnika z miejscowości Nantes, który jest najbardziej popularny we Francji. Takie ciasteczka firmy LU stały się prawdziwym sukcesem na cały świat! Zostały one stworzone w 1886 roku przez Louis Lefèvre-Utile w miasteczku Nantes, a zainspirowane były podobnymi wyrobami angielskiej produkcji. W Ango-sakskich krajach są znane jako Francuskie Petit Beurre, a w Turcji je nazywają “Petibör”.
Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Petit-Beurre
Po takim krótkim wykładzie z historii weźmy się za robotę! Połączenie smaku snickersa z herbatnikami Petit Beurre w jednym cieście to jest najlepsze połączenie na świecie!
Składniki na ciasto snickers:
- 1 kg budyniu
- 600 g herbatników „Petit Beurre” lub podobnych
- 1 puszka kajmaku (ok 500 g)
- 150 g orzechów ziemnych
- 200 g masła orzechowego
- 200 g masła
Sposób przygotowania:
- Przed tym, jak przejdziemy do zrobienia kremu, przygotujcie budyń z tego naszego przepisu. Możecie także przygotować budyń z proszku, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ale my zalecamy zrobienie domowej wersji.
- Po pierwsze, ubijcie miękkie masło. Musi ono stać sie trochę puszystym.
- W drugim kroku, dodajcie budyń do masła. Róbcie to z przerwami, dodając budyń małymi porcjami, powoli, krok po kroku.
- Następnie, dodajcie połowę kajmaku do mieszanki masła z budyniem.
- Na końcu, dodajemy masło orzechowe. Równiez zalecamy zrobić domową wersję z naszego przepisu. Ale także możecie wykorzystać mało orzechowe zakupione w sklepie.
- Teraz, kiedy krem do ciasta już jest gotowy, możemy zabrać się do składanie samego ciasta. Bierzemy formę do wypieków albo plastikowy pojemnik o wymiarach 25 cm x 36 cm. Aby nie brudzić go mocno możecie wyłożyć dno papierem do pieczenia.
- Wyłóżcie pierwszą warstwę z herbatnikow „petit beurre”. Następnie wykładamy warstwę kremu. Powtarzamy to 3-4 razy, wykładając warstwy herbatnikow i kremu.
- Ostanią warstwę kremu przykrywamy herbatnikami.
- Następnie, tą ostatnią wartswę herbatników smarujemy połową pozostałego kajmaku.
- Teraz drobimy orzechy ziemne w blenderze. Nie mielimy je na masło, tylko na drobne kawałki.
- Następnie, mieszamy pozostałości kajmaku z orzechami i wykladamy tą masę orzeszków na górze ciasta.
- Wkładamy do lodówki na parę godzin albo na noc.
- Delektujcie się domowym ciastem snickers!
Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).