Wydaje nam się, iż marzeniem każdego dziecka jest tęczowy tort urodzinowy (i nie tylko z tej okazji). Postanowiliśmy zrealizować to marzenie dla naszego wewnętrznego dziecka i zachęcamy was do tego samego!

Składniki na tęczowy tort:

Do ciasta:

  • 230 g masła
  • 220 g drobnego cukru do pieczenia
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 370 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 350 ml mleka
  • 5 kolorów barwników (fioletowy, niebieski, czerwony, pomarańczowy i żółty) – użyj barwników żelowych lub w proszku

Do kremu z bitej śmietany i mascarpone:

  • 900 ml lub 1000 g śmietany (30 lub 36%), schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone, schłodzonego
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt z wanilii lub cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiej i odłóż na bok.
  3. Włóż masło i cukier do miski miksującej i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Dodaj białka jedno po drugim i wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj mleko i suche składniki do masy maślanej, mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia składników.
  5. Podzielić ciasto na 5 porcji i umieścić każdą część ciasta w osobnej miseczce (w naszym przypadku części były po około 200g każda). Do każdej miseczki dodaj jeden z barwnkiów: fioletowy, niebieski, czerwony, pomarańczowy i żółty. Dokładnie wymieszaj z ciastem, aby uzyskać jednolity kolor.
  6. Włóż ciasto do 5 foremek (okrągłych form do ciasta lub jednorazowych foremek aluminiowych) o średnicy 23 cm i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 ° C lub do suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika, ostudzić.

Krem:

  1. Śmietankę, ser mascarpone i cukier puder włożyć do miski (wszystko razem) i ubijaj, aby uzyskać gęsty krem. Na samym końcu ubijania dodaj wybrany ekstrakt.

Ciasto:

  1. Przełóż ciasto kremem: umieść fioletowy blat ciasta na talerzu i posmaruj go kremem, a następnie zrób to samo po koleji z niebieskim, czerwonym, pomarańczowym i żółtym blatem ciasta.
  2. Górę jak i boki ciasta również pokryj kremem.
  3. Cały tort należy schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

I voila! Teraz od ciebie zależy, jak chcesz udekorować swój tęczowy tort! Puść wodzę fantazji 🙂

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj. Szczególnie polecamy ciasto las zwane też leśny mech i ciasto marchewkowe.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).