Mamy karnawał więc czas na imprezowe przekąski. Super propozycją są śliwki w boczku. Ten przepis jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale jest wręcz przepyszny, a Twoi goście będą się nim zachwycać. Czyli mówiąc krótko palce lizać!

U nas jest to zazwyczaj pierwsza przekąska, która znika ze stołu i jest standardowe przekomarzanie sie wśród gości kto zje ostatni kawałek 😀 .

Więc śmiało zabierajcię się za tą cudowną imprezową przekąskę.

Składniki na śliwki w boczku:

  • śliwki suszone
  • Boczek lub szynka parmeńska
  • wykałaczki
  • Dip BBQ (opcjonalnie do podania)
Чернослив в беконе (пармской ветчине)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W międzyczasie każdą syszoną śliwkę obwiń w boczek lub szynkę parmeńską. Następnie zabezpiecz to zawiniontko wykałaczką (dodatkowo wykałacka posłuży później przy podawaniu 🙂 )
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej śliwki w boczku. Pamiętaj by zachować między nimi przestrzeń.
  4. Piecz przez około 10 minut i opcjonalnie na ostatnie 3 minut włącz funkcję grilla by przekąska była jeszcze bardziej chrupiąca.

Śliwki w boczku najlepiej smakują z sosem BBQ. Spokojnie mamy dla was wyśmienity domowy przepis na ten sos. Mamy też dla was więcej przepisów na przekąski, którą mogą wam przypasować do karnawałowej zabawy czy jakiejkolwiek innej imprezy.

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.