Jeśli chcesz rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku, ugotuj tradycyjny żur na naturalnym zakwasie. Jest to pożywna zupa idealna na zimne dni.

ŻUREK, ŻUR LUB BIAŁY BARSZCZ

Zupy to dania, które można łatwo zmienić, dodając do nich tylko jeden składnik. Ze względu na to, że w różnych regionach Polski można spotkać tę samą zupę w bardzo różnych odmianach, trudno jednoznacznie określić konkretną kompozycję i przepis. Mimo to w większości przypadków nie mamy problemów z odróżnianiem zup. Żurek i barszcz są jednak inne. Zupy te są bardzo podobne do siebie, a fakt, że mogą pojawić się w różnych konfiguracjach tylko utrudnia ich odróżnienie.

Literatura nie określa jednoznacznie różnic miedzy tymi dwiema potrawami, co często prowadzi do sporów. Starsze przepisy i większość opinii przekazywanych z pokolenia na pokolenie sugeruje jednak pewną różnicę, która może stanowić podstawę do rozróżnienia tych dwóch dań… Chodzi o zakwas na jakim powstaje zupa. Zgodnie z większością opinii i przepisów żurek powstaje na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały na zakwasie pszennym. Ma to znaczący wpływ na późniejszy smak zupy, co przejawia się bardziej doprawionym i mocniejszym smakiem żurku i bardziej delikatnym smakiem barszczu białego.

Teraz spójrzmy na żurek i żur. Okazuje się, że te nazwy nie są synonimami. Żur to konkretna, ciężka zupa. Żurek smakuje prawie identycznie, ale jest tak, jakby był lżejszy, bardziej wodnisty (jednak nie jest tak lekki jak barszcz). Niektórzy dodają do zupy gotowane ziemniaki (tak jak my to robimy). Nie są one jednak dodawane do żurku. Zwykle podawany jest z chlebem lub bułeczkami, a nawet w chlebie (wtedy służy równie jak talerz).

Poniżej przedstawiamy szybki przepis na tę zupę. Smacznego!

Tradycyjny Polski Żur
Tradycyjny Polski Żur

Składniki na żur:

  • zakwas na żurek (500 ml)
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 200 g boczku
  • cebula
  • 1 łyżka masłą
  • garść majeranku
  • sól i pieprz (do smaku)
  • przegotowana woda (wystarczająca do pokrycia ziemniaków i ewentualnie do rozcieńczenia zupy)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w kostkę i w dużym garnku podsmaż (nie używaj oleju, wystarczy tłuszcz z boczku, aby go usmażyć).
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Włóż je do dużego garnka z bekonem i smaż przez około minutę.
  3. Następnie zalej wodą tak, aby tylko zakrywała ziemniaki i gotuj do miękkości.
  4. W tym czasie pokrój cebulę i kiełbasę w małą kostkę i podsmaż na masełku na patelni (cebula powinna błyszczeć, a kiełbasa powinna się dobrze podsmażyć). To powinno zająć ci 2-3 minuty.
  5. Dodaj zakwas do miękkich ziemniaków, a następnie dodaj kiełbasę i cebulę, wsyp sporą ilość majeranku i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  6. Czas spróbować zupy. Jeśli jest zbyt kwaśny, rozcieńcz wrzącą wodą. Dopraw solą i pieprzem.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).