Oto nasz pierwszy przepis na naszym blogu zawierający w pełni wspaniałe białe szparagi – przepis na białą kremową zupę szparagową z marchwią. Ta zupa jest prosta i słodka, ale jednocześnie orzeźwiająca. Jest również bardzo sycąca, ponieważ zawiera ziemniaki, dlatego może być pełno prawnym daniem.
SZPARAGI I JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ
Ale zanim przejdziemy do naszego przepisu na zupę szparagową zobacz nasz post, jak wybrać i przygotować szparagi. Znajdziesz tam więcej informacji na temat różnych odmian szparagów i sposobów ich wyboru. Dzielimy się również z wami informacjami, jak prawidłowo przechowywać szparagi i jak je obrać. Podajemy również, kilka z naszych wskazówek i sztuczek, jeśli chodzi o to pyszne warzywo.

Zupa szparagowa
Jak już podstawy na temat szparagów mamy opanowane, przejdźmy do meritum tego posta – zupa szparagowa. Naszym zdaniem zupy mogą być również jedzeniem na pocieszenie (comfort food). Ten szczególny przepis może przynieść Ci tyle radości i sprawić, że będziesz najedzony. Naszym zdaniem jest to ze względu, że jest bogaty smakowo i ma w sobie tę marchewkową słodycz. Kremowa konsystencja jest również dla nas dużą zaletą. Daj nam znać w komentarzach poniżej, jaka jest twoja opinia na temat tej zupy, a także podziel się z nami swoim jedzeniem na pocieszenie.
Wróćmy jednak do przepisu. Więc na co czekasz? Zacznijmy robić to niesamowite danie!

Składniki na kremową zupę szparagową z marchewką
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 litrowy bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki (średniej wielkości)
- cebula
- marchewka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 100 ml śmietany (30-36%)
- trochę tłuszczu do smażenia (możesz wybrać masło lub olej decyzja należy do ciebie)
- koperek / szczypiorek / pietruszka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Obierz szparagi, cebulę, ziemniaki i marchewkę. Odetnij główki szparagów i odłóż na bok. Posiekaj ziemniaki na mniejsze kawałki, aby później gotowały się szybciej. Cebulę też posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło lub olej i smaż cebulę oraz ziemniaki przez kilka minut (aż zobaczysz, że cebula staje się ładna i brązowawa).
- Podgrzej bulion warzywny i dołóż marchewkę, szparagi (bez główek), usmażoną cebulę i ziemniaki, a następnie dodaj sól i pieprz. Gotuj na średnim / wysokim ogniu przez około 10 minut.
- Gdy upłynie 10 minut, dodaj główki szparagów i gałkę muszkatołową. Następnie gotuj przez kolejną minutę.
- Potem nadszedł czas, aby wszystko zmiksować. Zalecam przeniesienie go do wolnostojącego blendera niżeli używanie blendera ręcznego.
- Dodaj krem i naciśnij przycisk bledowania. Miksuj, aż zupa będzie ładna i gładka.
- Przelej do talerzy na zupę lub miseczek i zupa szpargowa jest gotowz do podania. Możesz dodatkowo posypać zupą posiekanym koperkim, pietruszką lub szczypiorkiem, aby uzyskać dodatkową ziołową świeżość. Smacznego!

Tutaj znajdziesz więcej naszych przepisów z użyciem szparagów. W najbliższej przyszłości będzie ich więcej, więc bądź czujny. Jeśli jednak jesteś zainteresowany innymi zupami, tutaj znajdziesz nasze przepisy na zupy.
Wyślij do nas zdjęcia swojego ulubionego dania ze szparagami i oznacz nas w mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
