Nie macie pomysłu na pyszny warzywny element w swoim daniu. Mamy dla was idealne rozwiązanie – marchewka pieczona w sosie klonowym. Świetny dodatek do każdego posiłku i ulubiony przepis naszej rodziny. Smacznego!
Składniki na marchewka pieczona w sosie klonowym:
- 1 kg Marchewki, posiekanej
- 100 ml syropu klonowego
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100 ml oliwy lub oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
6-8 porcji
- Dodaj pokrojone marchewki, olej, syrop klonowy i sól do naczynia żaroodpornego i wrzuć je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 30 minut lub do miękkości. Skorzystaj z okazji, aby wrzucić czosnek (zwykle wkładamy cały, ponieważ używamy czosnku do przyrządzania innych potraw).
- Podawaj w misce i udekoruj świeżą pietruszką, bazylią lub tymiankiem, i w zależności na to, co masz pod ręką.
I gotowe!
Uwielbiasz marchewkę? Mamy dla Ciebie Wiele pysznych przepisów na słodko i na słono z wykorzystaniem marchewki! Tutaj znajdziesz nasze przepisy z marchewką.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.