Nie macie pomysłu na pyszny warzywny element w swoim daniu. Mamy dla was idealne rozwiązanie – marchewka pieczona w sosie klonowym. Świetny dodatek do każdego posiłku i ulubiony przepis naszej rodziny. Smacznego!

Składniki na marchewka pieczona w sosie klonowym:

  • 1 kg Marchewki, posiekanej
  • 100 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 100 ml oliwy lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

6-8 porcji

  1. Dodaj pokrojone marchewki, olej, syrop klonowy i sól do naczynia żaroodpornego i wrzuć je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 30 minut lub do miękkości. Skorzystaj z okazji, aby wrzucić czosnek (zwykle wkładamy cały, ponieważ używamy czosnku do przyrządzania innych potraw).
  2. Podawaj w misce i udekoruj świeżą pietruszką, bazylią lub tymiankiem, i w zależności na to, co masz pod ręką.

I gotowe!

Uwielbiasz marchewkę? Mamy dla Ciebie Wiele pysznych przepisów na słodko i na słono z wykorzystaniem marchewki! Tutaj znajdziesz nasze przepisy z marchewką.

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.