Chcesz znaleźć alternatywę dla ciasta marchewkowego? A może szukasz przepisu na coś bardziej zdrowszego? A może chcesz zaskoczyć gości?
W takim razie nasz przepis na zielone ciasto, znane jeszcze jako „ciasto las” lub „ciasto zielony mech” idealnie się sprawdzi. Przepyszne, nietypowe ciasto z tajemniczym składnikiem. Zaintrygowany? To do dzieła.
Składniki na Ciasto Las:
Ciasto:
- opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku 450 g
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36% lub 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier wanilowy lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilowego
- 1 opakowanie śmietana-fix, przyda się do usztywnienia kremu
Dekoracja:
- granat, borówki i mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozmrażamy szpinak, odciskamy sok, ale nie w całości. Blendujemy na jednolitą masę.
- W przypadku użycia świeżego szpinaku myjemy go, wkładamy do garnka i podgrzewamy ok 2 minut jednocześnie mieszając. Szpinak musi zwiędnąć. Przekładamy taki szpinak do miski, nieco odciskamy, ale nie za bardzo, i miksujemy na jednolitą masę.
- Ocieplamy jajka wkładając do ciepłej wody, wystarczy kranówka. Zostawiamy jajka na 15 min.
- Wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą pianę.
- Miksując na małych obrotach wlewamy olej. Dodajemy masę szpinakową i miksujemy, aż składniki się połączą.
- Wsypujemy do ubitych jajek wcześniej przesiana mąkę i dodajemy proszek d pieczenia. Krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Smarujemy formę do pieczenia masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do formy.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.
- Wyjmujemy ciasto i studzimy.
- W międzyczasie robimy krem. Do misy miksera wkładamy ser mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.
- Ubijamy przez kilka minut. Masa musi zwiększyć objętość. Dodajemy śmietanę-fix, aby zachować objętość i gęstość masy.
- Kroimy ciasto na 2 części. Dolną odkładamy na talerz. Górną część za pomocą blendera przerabiamy na „piach”.
- Wykładamy krem mascarpone na dolną część ciasta. Krem posypujemy powstałym zielonym „piachem”.
- Dekorujemy ciasto granatem, borówkami i listkami mięty.
- Ciasto „Las” / „Leśny Mech” gotowe. Smacznego.
Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).