To jest danie dla lubiących wytrawne naleśniki i jest alternatywą dla tradycyjnych słodkich naleśników! Ten łatwy przepis zrobisz w 30 minut. Więc na co czekasz? Bierz się do roboty

5 – 6 porcji

Składniki na ciasto na wytrawne naleśniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 ml półtłustego mleka (2%)
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 150 g miękkiego sera
  • 150 gramów świeżego szpinaku
  • 50 gramów nasion słonecznika
  • 1 łyżka stołowa masła
  • Garść świeżych grzybów zmielonych w blenderze
  • 1 cebula biała pokrojona na pół i pokrojona w plastry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 4 plastry wędzonego sera typu gouda

Sposób przygotowania:

  1. Używając plastikowej shakera lub miski do mieszania, dodaj wszystkie mokre składniki i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki i dodaj je do mokrej mieszanki i ponownie potrząśnij/wymieszaj.
  2. Dodaj masło, cebulę i grzyby na patelnię i smaż przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie dopuścić by składniki przywarły do dna. Następnie wrzuć resztę składników na farsz (poza serem gouda i jajkiem). Mieszaj całość, aż szpinak zacznie mięknąć, a następnie odstaw na bok.
  3. W 15-centymetrowym nie przywierającej patelni na średnim ogniu, rozpuść małą ilość masła i wytrzyj nadmiar ręcznikiem papierowym.
  4. Wlej odpowiednią ilość mieszanki, aby pokryć dno patelni, aż do brzegów. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotawego koloru. Następnie przełóż na talerz. Powtórz wszystkie kroki dopóki wszystkie naleśniki nie będą usmażone.
  5. Rozłóż nadzienie równomiernie pomiędzy wszystkie naleśniki i umieść nadzienie na środku naleśnika. Rozprowadź je aż po krawędź, tworząc zagłębienie w środku nadzienia (wystarczająco duże, aby pomieścić jajko).
  6. Złóż brzegi naleśnika, aż otrzymasz kształt kwadratu. Rozbij jajko na środku nadzienia i połóż kawałek sera na wierzchu jajka. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Potrząśnij patelnią, aby sprawdzić, czy jajko jest wystarczająco ugotowane. Jeśli nie jest, po prostu włóż je z powrotem na kolejne 2 minuty.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).