Cóż, jesteśmy trochę spóźnieni do wzięcia udziału w #RealBreadWeek, ale mimo to dołączymy do paczki z naszą wypróbowaną i przetestowaną recepturą na focaccia!

Jest to jeden z najlepszych przepisów na chleb, jakie mamy, ponieważ w połączeniu z prostotą i smakiem stanie się tak stałym dodatkiem do ulubionych przepisów.

Po raz pierwszy zaczęliśmy robić focaccia około 5 lat temu i wiele razy zupełnie się myliliśmy, niedoprawialiśmy jej, przypaliliśmy ją, przesadziliśmy z własną arogancją myślenia, że ​​wiemy najlepiej, jak ją zrobić. Po dokładnych analizach i szczerej pogawędce ze starym włoskim kolegą sfinalizowaliśmy przepis na naszą czosnkową focaccia z pomidorami i bazylią. Teraz nie musisz popełniać tych samych błędów, które popełniliśmy w przeszłości.

2 godz. 30 min prep

SKŁADNIKI NA CZOSNKOWĄ FOCACCIA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ:

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 500 g mąki „00” lub mąki chlebowej, jeśli jej nie masz
  • 1 saszetka suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki różowej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody (niezbyt gorącej, by nie zabiła drożdży)

SKŁADNIKI DO MIESZANKI/ZALEWY DO PIECZENIA:

  • 1 garść świeżej bazylii (ewentualnie 2 łyżki suszonych liści)
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 5 pomidorów cherry przekrojonych na pół
  • 1 łyżka bułki tartej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wymieszaj ciepłą drożdze, wodę, 1 łyżkę oliwy z oliwek, cukier i sól razem w miseczce i odstaw na minutę lub dwie, aż zobaczysz, jak bulgocze, co oznacza, że ​​drożdże są aktywowane. Jeśli to nie nastąpi po 5 minutach, oznacza to, że woda jest zbyt gorąca lub zbyt zimna, więc wymieszaj świeżą partię, upewniając się, że temperatura jest nieco wyższa od temperatury ciała.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól przy użyciu rąk, powoli dodając mieszankę drożdżowo-wodną, ​​aż powstanie miękkie i lekko lepkie ciasto.
  3. Posyp mąką dużą płaską powierzchnię, aby zagnieść ciasto i posyp nią również dłonie. Obracaj, zagniataj i prasuj ciasto, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Uważaj, aby nie dodać zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania ciasta. Kontynuuj to przez około 5 minut, aż będzie całkowicie gładkie i miękkie.
  4. Dodaj ostatnią łyżkę oliwy z oliwek i pracuj przez kolejne 30 sekund, a następnie umieść ciasto w natłuszczonej misce. Przykryj ciepłą wilgotną ściereczką i pozostaw na godzinę do urośnięcia.
  5. W międzyczasie w blenderze dodaj czosnek, bazylię, orzeszki piniowe i oliwę z oliwek i mieszaj przez 10 sekund, aż się dobrze wymieszają.
  6. Wyjmij ciasto z miski i polej je odrobiną oliwy z oliwek. Zwiń ciasto i rozciągnij do prostokąta o grubości około 1 cm, zagnieć krawędzie skierowane do środka ciasta w 2 miejscach i powtórz, upewniając się, że olej ładnie obsmarowuje ciasto.
  7. blachę o wielkości w przybliżeniu 20 cm na 12-15 cm wysmaruj masłem, a następnie posyp bułką tartą i solą. Potem dociśnij i rozciągnij wyrobione ciasto do brzegów blachy. dociskając opuszkami palców, twórz „kratery” po całej powierzchni ciasta, aż będzie przypominać wzburzone morze. Przykryj ciasto ściereczką jeszcze raz i pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 45 minut do godziny.
  8. W między czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni celsjusza.
  9. Gdy ciasto wyrosnie, polej je mieszanka czosnkowo bazyliową, którą zrobiliśmy (możesz dodać jej trochę więcej niż podano w przepisie) i delikatnie wciśnij połówki pomidora, uważając, aby ciasto nie opadło. Po dokładnym posmarowaniu ciasta olejem i bazylią delikatnie włóż do piekarnika na 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
  10. Aby sprawdzić, czy jest już dobre (jeśli nie jesteś pewien), stuknij w ciasto wierzchem łyżki lub opuszkami palców, a wewnątrz powinno brzmieć pusto a zarazem być chrupiące na zewnątrz, a nie gąbczaste. Wtedy wiesz, że focaccia jest gotowa.
  11. Umieść gotową focaccia na stelaż chłodzący i skrop oliwą z oliwek, aby naprawdę uzyskać ostateczny genialny smak.

Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek i octu balsamicznego lub używaj jej do robienia kanapek, nie obchodzi nas to tak długo, jak Ci smakuje. Można mrozić na okres do 3 miesięcy, więc nie ma powodu, by ten piękny chleb się zmarnował.

Mówiąc szczerze byliśmy bardziej hojni z solą niż podano w przepisie i naprawdę podobał nam się produkt końcowy!

Daj nam znać, co myślisz, wiesz, gdzie nas znaleźć i zamieścić swoje zdjęcia.

Czy chcesz spróbować naszych innych włoskich potraw? Tak! Tutaj znajdziesz wybór różnych przepisów z kuchni włoskiej.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).