Czekolada w postaci stałej to wyczyn rozwoju gospodarczego. A już tym bardziej ta w tabliczkach. Przez całe tysiąclecia czekolada funkcjonowała w postaci płynnej.

Jak powstał napój z czekolady? Przenieśmy się do południowo-wschodniej części Półwyspu Jukatan i cofnijmy się w czasie o jakieś 2500 lat. Właśnie zaczyna rozkwitać cywilizacja Majów, ulubionym napojem których był napój z czekolady. Majowie mieszali roztarte ziarno kakaowca z papryką chili oraz miodem dzikich pszczół. Napój z czekolady był niezbędnym elementem wszystkich uroczystości.


Jak kakao trafiło do Europy? Pierwszym Europejczykiem, który docenił kakao, był Krzysztof Kolumb. Podczas swojej ostatniej podróży do Nowego Świata zabrał ziarna kakaowca do Europy. Zamiast z zimną wodą Europejczycy mieszali kakaowy proszek z wrzątkiem, zrezygnowali z chili i miodu na rzecz cukru oraz cynamonu. Tak zmieniony napój podbił całą Europę.


Dzisiaj mamy dla was własny przepis na gorącą czekoladę na bazie wina czerwonego z odrobiną chilli.

gorąca czekolada na czerwonym winie

Składniki:

  • 1 szklanka zagęszczonego mleka 7,5%
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki likieru amaretto lub miodu lub syropu klonowego
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • opcjonalnie: bita śmietana, świeże maliny

Sposób przygotowania:

  1. Wino oraz mleko zagęszczone wlewamy do garnka. Dodajemy posiekaną wcześniej czekoladę, likier (lub miód, lub syrop klonowy) oraz szczyptę chilli (opcjonalnie).
  2. Podgrzewamy na średnim ogniu ok 4 minuty ciągle mieszając rózgą, aż składniki się połączą. Czekolada musi się rozpuścić. Uwaga podgrzewamy do połączenia się składników, nie pozwalamy napojowi się zagotować. Napój musi być kremowy oraz mieć jednolitą konsystencję.
  3. Wlewamy do filiżanek i podajemy. Możemy udekorować świeżą maliną lub bitą śmietaną.
gorąca czekolada na czerwonym winie