Z czym się kojarzy BBQ? Oczywiście z grillem. Jednak przepisy na grilla nie muszą ograniczać się tylko do dań głównych i kanapek.

Czy kiedykolwiek jadłeś sałatkę z dipem bbq. Koniecznie musisz spróbować! A co powiesz na omlet? A najlepiej dip podawany z warzywami. Lekka potrawa gotowa w kilka minut. Idealna przekąska nie tylko na grilla.

Składniki na Dip BBQ:

  • 1 duży pomidor
  • 4 śliwki
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno startej cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne albo ostrej papryki
dip bbq

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy pomidor ze skórki, kroimy w kostkę.
  2. Kroimy śliwki usuwając pestki.
  3. Kroimy cebulę i czosnek.
  4. Do rondelka wkładamy masło, drobno starty czosnek i startą cebulę. Całość smażymy przez minutę na małym ogniu następnie dodajemy pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub ostrą paprykę w proszku.
  5. Gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut aż sos stanie się gęsty. Odstawiamy z ognia, mieszamy z powidłami śliwkowymi. Całość miksujemy blenderem do powstania jednorodnej masy.

Zostało nam tylko pokroić warzywa, takie jak seler, marchew i ogórek, na długie cienkie paski i podać z dipem. Goście będą usatysfakcjonowani, obiecujemy.

Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla.

Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy z grilla i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.