Z czym się kojarzy BBQ? Oczywiście z grillem. Jednak przepisy na grilla nie muszą ograniczać się tylko do dań głównych i kanapek.
Czy kiedykolwiek jadłeś sałatkę z dipem bbq. Koniecznie musisz spróbować! A co powiesz na omlet? A najlepiej dip podawany z warzywami. Lekka potrawa gotowa w kilka minut. Idealna przekąska nie tylko na grilla.
Składniki na Dip BBQ:
- 1 duży pomidor
- 4 śliwki
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki drobno startej cebuli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne albo ostrej papryki
![dip bbq](https://cravemonkey.pl/wp-content/uploads/2019/01/49938759_754408154938102_9220408891672625152_n.jpg)
Sposób przygotowania:
- Obieramy pomidor ze skórki, kroimy w kostkę.
- Kroimy śliwki usuwając pestki.
- Kroimy cebulę i czosnek.
- Do rondelka wkładamy masło, drobno starty czosnek i startą cebulę. Całość smażymy przez minutę na małym ogniu następnie dodajemy pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub ostrą paprykę w proszku.
- Gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut aż sos stanie się gęsty. Odstawiamy z ognia, mieszamy z powidłami śliwkowymi. Całość miksujemy blenderem do powstania jednorodnej masy.
Zostało nam tylko pokroić warzywa, takie jak seler, marchew i ogórek, na długie cienkie paski i podać z dipem. Goście będą usatysfakcjonowani, obiecujemy.
Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla.
Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy z grilla i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.