Swanska sól to gruzińska przyprawa, która została nazwa na cześć Swanetii, górskiego regionu Gruzji, gdzie przyprawa jest produkowana. Wszystkie zioła, które są dodawane do soli, rosną na skalistych wzgórzach Swanetii. Swanska sól doda unikalny aromat oraz ostrawy wschodni posmak waszym potrawom.
Jak się pojawiła Swanska sól? Jak już wiecie, Swanetia to region Gruzji z wysokimi górami, na które ciężko się dostać. Dawno temu, aby dostać się tam człowiek był zmuszony wspinać się z całym swoim dorobkiem na plecach. Wszystkie przyprawy, w tym także sól, były bardzo drogie i trudno było je dostać. Wtedy miejscowi wymyślili mieszać sół z górskimi ziołami, które można było znaleźć w dużych ilościach na każdym skalistym wzgórzu. Dodając zioła do soli, można było otrzymać dużo większe ilości przyprawy, a smak tej przyprawy tak przypadł do gustu wszystkim, że ludzi zdecydowali zawsze używać tą przyprawę.
Obecnie lekarze często zalecają ograniczać ilość spożywanej soli, a więc to jest znakomitypomysł zastąpić zwykłą sół taką z dodatkiem ziół. Zróbmy razem legendarną Swanską sół, jesteśmy pewni, że od dziś będziecie używać tylką ją w swojej kuchni.
Składniki (w kolejności jak na obrazku poniżej zaczynając od godziny 12 i dalej wprawo):
- 1 gr szafranu
- 3 łyżki kamiennej soli morskiej (albo zwykłej soli)
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka mielonej kołędry
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
Sposób
- Jeżeli tak, jak my, lubicie używać sół kamienną (my używamy naszą ulubioną mieszankę różowej soli himalajskiej oraz kamiennej soli morskiej), to najpierw musicie ją zmielić w młynku. Jeżeli używacie już miełonej soli, to pomińcie ten krok.
- Wkładamy wszystkie składniki do blendera (zalecamy użyć blendera ze szklanym kielichem): zacznijcie od soli, kopru włoskiego, kozieradki i następnie dodajcie wszystkie pozostałe przyprawy.
- Należy zmielić wszystko oraz upewnić się, że koper włoski, kozieradka (jeżeli używacie nasion) oraz tymianek zostały zmiksowane w proszek.
- Przekładamy Swańską sól do pojemnika (mały szkłany pojemnik na przyprawy będzie najlepszym rozwiązaniem) i wy możecie przechowywać przyprawę nawet 2 lata.
Spróbujcie dodać Swańską sól zamiast zwykłej soli w waszych zwyczajnych daniach i będziecie zaskoczeni jej aromatem oraz egzotycznym smakiem. Na początek, możecie spróbować przygotować zwykły omlet z dodatkiem szczypty Swańskiej soli to już nie będzie zwyczajne danie, to będzie pyszny omlet z orientalnym smakiem i unkalnym aromatem.
Wskazówka: Jeżeli nie macie blendera ze szklanym kielichem, ale jesteś zdeterminowani zrobić przyprawę w plastikowym blenderze, spróbujcie zmiksować ziarna kawy od razu po przygotowaniu przyprawy. Ziarna kawy pomogą pozbyć się zapachu przyprawy w plastiku.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.