Szpinak wpisuje się w tzw. kategorię superfood, ponieważ jest naładowany toną składników odżywczych w paczce z minimalną ilością kalorii. Pamiętacie marynarza Papaja i jak szpinak dawał mu extra moc? W tym roku Papaj świętuje swoje 90. urodziny! Postanowiliśmy to uczcić tartą ze szpinakiem!
Według danych od naukowca Abersmana „bajki o marynarzu Papaj podniosły spożywanie szpinaku w Ameryce o jedną trzecią!” Całkiem niezły PR. Chociaż aż do 1937 roku wartości odżywcze w szpinaku były przeszacowane. Stało się tak za sprawą chemika Ericha von Wolfa, który prawidłowo wyliczył zawartość żelaza w szpinaku, ale jak zapisywał to w notatkach, to błędnie postawił przycinek zamiast 3,5 mg zapisał 35 mg na 100 g.
No to czas zrobić tartę ze szpinakiem, aby zdobyć super mocy!
Składniki na tartę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą:
- 450 gr mrożonego rozdrobionego szpinaku
- 1 słoik pomidorów suszonych (250 g netto) – możecie kupić lub zrobić sami
- 200 g sera feta
- 1 rolka gotowego ciasta kruchego (albo sami zróbcie 250 g ciasta)
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki suszonego oregano
Sposób przygotowania:
- Ciasto kruche należy wyciąć odpowiedniej okrągłej formy i włożyć do formy na tartę, zostawiając częściowo ciasto za brzegami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przy temperaturze 180 stopni około 10-12 minut albo aż ciasto się zrumieni.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę (z pomidorów) oraz oregano, mieszamy, dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak i smażymy 5 minut. Zostawiamy ostygnąć.
- Fetę i suszone pomidory kroimy na kawałki.
- Wykładamy pomidory i fetę na ciasto, smarujemy dodatkowo oliwą z pomidorów (ok. 2 łyżek). Kupiliśmy suszone pomidory z oliwkami, świetnie to smakowało. Jeżeli macie oliwki w oliwie, możecie je także dodać.
- Miksujemy mleko z jajkami, dodajemy szpinak (możemy dodać trochę soli, ale uważajcie, bo feta jest bardzo słona), miksujemy wszystko razem i nakładamy na ciasto, przykrywając pomidory i fetę.
- Pieczemy w piekarniku przy 180 stopni przez 30 minut.
- Zjedzcie i sprawdźcie, czy teraz jesteście tak mocni jak marynarz Papaj!
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
jak pysznie! uwielbiam szpinak!
Szpinak to samo zdrowie!