Szpinak wpisuje się w tzw. kategorię superfood, ponieważ jest naładowany toną składników odżywczych w paczce z minimalną ilością kalorii. Pamiętacie marynarza Papaja i jak szpinak dawał mu extra moc? W tym roku Papaj świętuje swoje 90. urodziny! Postanowiliśmy to uczcić tartą ze szpinakiem!

Według danych od naukowca Abersmana „bajki o marynarzu Papaj podniosły spożywanie szpinaku w Ameryce o jedną trzecią!” Całkiem niezły PR. Chociaż aż do 1937 roku wartości odżywcze w szpinaku były przeszacowane. Stało się tak za sprawą chemika Ericha von Wolfa, który prawidłowo wyliczył zawartość żelaza w szpinaku, ale jak zapisywał to w notatkach, to błędnie postawił przycinek zamiast 3,5 mg zapisał 35 mg na 100 g.

No to czas zrobić tartę ze szpinakiem, aby zdobyć super mocy!

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Składniki na tartę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą:

  • 450 gr mrożonego rozdrobionego szpinaku
  • 1 słoik pomidorów suszonych (250 g netto) – możecie kupić lub zrobić sami
  • 200 g sera feta
  • 1 rolka gotowego ciasta kruchego (albo sami zróbcie 250 g ciasta)
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kruche należy wyciąć odpowiedniej okrągłej formy i włożyć do formy na tartę, zostawiając częściowo ciasto za brzegami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przy temperaturze 180 stopni około 10-12 minut albo aż ciasto się zrumieni.
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę (z pomidorów) oraz oregano, mieszamy, dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak i smażymy 5 minut. Zostawiamy ostygnąć.
  3. Fetę i suszone pomidory kroimy na kawałki.
  4. Wykładamy pomidory i fetę na ciasto, smarujemy dodatkowo oliwą z pomidorów (ok. 2 łyżek). Kupiliśmy suszone pomidory z oliwkami, świetnie to smakowało. Jeżeli macie oliwki w oliwie, możecie je także dodać.
  5. Miksujemy mleko z jajkami, dodajemy szpinak (możemy dodać trochę soli, ale uważajcie, bo feta jest bardzo słona), miksujemy wszystko razem i nakładamy na ciasto, przykrywając pomidory i fetę.
  6. Pieczemy w piekarniku przy 180 stopni przez 30 minut.
  7. Zjedzcie i sprawdźcie, czy teraz jesteście tak mocni jak marynarz Papaj!
Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).