Barszcz czerwony to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów uszkami stanowi kwintesencję świąt.
Barszcz podawany na Wigilii to zupa postna. Nie zawiera żadnych mięsnych dodatków, to „czysta” zupa z włoszczyzny, buraków i grzybów. Jest on podawany najczęściej jako pierwsza potrawa na Wigilijnej kolacji.

Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych.
Jak zrobić Wigilijny barszcz czerwony? Przepis krok po kroku
Składniki na Wigilijny barszcz czerwony:
- 7 małych buraków
- 2,5l bulionu warzywnego
- 40 g suszonych prawdziwków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- jedna cytryna
- sól oraz zmielony pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Suszone prawdziwki płuczemy, przerzucamy je do garnka (nie musi być duży) i zalewamy 2 szklankami zimnej wody.
- Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Najlepiej zostawić grzyby do namoknięcia przez całą noc ale kilka godzin wystarczy.
- Następnie gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut, aż będą miękkie.
- W oddzielnym garnku przygotowujemy bulion warzywny.
- Myjemy buraki, a następnie je obieramy (polecamy robić to w rękawiczkach np. lateksowych) i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.
- Następnie dodajemy majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
- Gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut (aż buraki będą miękkie).
- Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.
- Potem wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.
- Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Przecedzamy barszcz przez sito.
- Na koniec opcjonalnie kroimy kilka ugotowanych prawdziwków w paseczki i dodajemy do barszczu.
Tradycyjnie barszcz w Polsce podawany jest z uszkami.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.