Barszcz czerwony to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów uszkami stanowi kwintesencję świąt. 

Barszcz podawany na Wigilii to zupa postna. Nie zawiera żadnych mięsnych dodatków, to „czysta” zupa z włoszczyzny, buraków i grzybów. Jest on podawany najczęściej jako pierwsza potrawa na Wigilijnej kolacji.

Wigilijny barszcz czerwony

Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych.

Jak zrobić Wigilijny barszcz czerwony? Przepis krok po kroku

Składniki na Wigilijny barszcz czerwony:

  • 7 małych buraków
  • 2,5l bulionu warzywnego
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • jedna cytryna
  • sól oraz zmielony pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Suszone  prawdziwki płuczemy, przerzucamy je do garnka (nie musi być duży) i zalewamy 2 szklankami zimnej wody.
  2. Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Najlepiej zostawić grzyby do namoknięcia przez całą noc ale kilka godzin wystarczy.
  3. Następnie gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut, aż będą miękkie.
  4. W oddzielnym garnku przygotowujemy bulion warzywny.
  5. Myjemy buraki, a następnie je obieramy (polecamy robić to w rękawiczkach np. lateksowych) i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.
  6. Następnie dodajemy majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
  7. Gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut (aż buraki będą miękkie).
  8. Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.
  9. Potem wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.
  10. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  11. Przecedzamy barszcz przez sito.
  12. Na koniec opcjonalnie kroimy kilka ugotowanych prawdziwków w paseczki i dodajemy do barszczu.

Tradycyjnie barszcz w Polsce podawany jest z uszkami.

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie  albo Twitterze.