Chmeli-suneli to legendarna przyprawa gruzińska, która jest znana ze swojego mocnego aromatu oraz oryginalnego smaku. Niektórzy porównują tą przyprawę do garam masala i faktycznie one mają kilka spójnych rzeczy. Chmieli-suneli to mieszanka różnorodnych ziół, wszystkie one rosną w Kaukaskim regionie i ich połączenie przypomina trochę smak orzechów włoskich.
Chmeli-suneli to najbardziej znana przyprawa gruzińska i ona jest ceniona na całym świecie za swój aromat i smak, które idealnie pasują prawie do wszystkich wytrawnych dan oraz marynat. To jest obowiązkowa przyprawa w kuchni każdej gruzińskiej i armeńskiej gospodyni, i nie można sobie wyobrazić kuchni kaukaskiej bez niej.
Przygotujmy dziś razem tą przyprawę, aby z tego dnia mogliście wzbogacić każde danie jej oryginalnym smakiem.
Składniki (w kolejności jak na obrazku poniżej zaczynając od godziny 12 i dalej wprawo):
- 2 łyżeczki mielonej kozieradki (albo nasion kozieradki)
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka kolędry mielonej
Sposób przygotowania:
- Wkładamy wszystkie składniki do blendera (zalecamy użyć blendera ze szklanym kielichem): zacznijcie od liście laurowych (należy je rozłamać na mniejsze kawałki przed wkładaniem do blendera) i następnie dodajcie wszystkie pozostałe przyprawy.
- Należy zmielić wszystko oraz upewnić się, że liście laurowe oraz koper włoski zostały zmiksowane w proszek.
- Przekładamy przyprawę chmeli-suneli do pojemnika (mały szkłany pojemnik na przyprawy będzie najlepszym rozwiązaniem) i wy możecie przechowywać przyprawę nawet 2 lata.
Zapach oraz smak przyprawy chmeli-suneli pasuje praktycznie do wszystkich dań: sosów, zup, sałatek, wytrawnych wypieków, ryżu, bobu, a także marynowanych warzyw oraz gruzińskich przekąsek i innych dań.
Wskazówka: Jeżeli nie macie blendera ze szklanym kielichem, ale jesteś zdeterminowani zrobić przyprawę w plastikowym blenderze, spróbujcie zmiksować ziarna kawy od razu po przygotowaniu przyprawy. Ziarna kawy pomogą pozbyć się zapachu przyprawy w plastiku.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.