Gotowana kolba kukurydzy to iście amerykański przysmak, który zyskuje na popularności w Europie, a od dawna cieszy się uznaniem w krajach wschodnich (Mołdawia, Ukraina, Rosja, Białoruś).
Kukurydza zostala sprowadzona do Europy jeszcze przez Kolumba w XV wieku. Ale to warzywo było znane tysiące lat. Naukowcy twierdzą, że naród zamieszkujący centralną część Meksyku uprawiał kukurydzę już przynajmniej 7000 lat temu. Majowie wierzyli, że człowiek został ulepiony z mąki kukurydzianej, a roślina ta była też najcenniejszą ofiarą składaną bogom.
Jednak kupienie odpowiedniej kukurydzy i przygotowanie jej nie jest takie proste. Jaka kukurydza jest najsmaczniejsza i jak ją przygotować?
Jak wybrać kukurudzę?
Jeśli chcemy zjeść pyszną kukurydzę, przede wszystkim musimy ją kupić. Aby zjeść, wybierzmy kukurydzę słodką, młodą, z niezbyt dużą kolbą. Aby nie straciła swojej jakości, warto przygotować ją tego samego dnia.
Jak przygotować kukurudzę?
Obieramy kolbę z liści i płuczemy ją lekko w wodzie. Następnie wrzucamy ją do wody (powinna się unosić) i gotujemy. Czas gotowania zależy od kukurydzy jaką kupiliśmy. Młode kolby kukurydzy cukrowej wystarczy gotować przez 10-15 minut, starsze lub z kukurydzy pastewnej gotujemy nawet do godziny.
Pamiętaj, że kukurydza, która gotuje się zbyt długo, twardnieje, więc sprawdzaj stan kolby za pomocą widelca lub drewnianego patyczka. Jeśli chcemy, aby kukurydza uzyskała lepszy i intensywniejszy smak, dodajmy trochę cukru do wody. Nigdy nie dodawaj soli!
Na koniec odcedź kolbę po ugotowaniu. Możesz ją posmarować masłem, posypać solą i zjeść. Smacznego!
Chcesz wiedzieć jak przygotować szparagi albo bób? Opisujemy to wszystko w naszych poprzednich postach
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).