Kiedy pracujesz w gastronomii i musisz często robić to samo danie, staramy się skrócić drogę za pomocą wcześniejszego przygotowania, jak na przykład wstępne mieszanie naszych przypraw, aby ułatwić innym kucharzom przestrzegania twoich przepisów i by je poprostu ułatwić.
Więc tutaj pokażemy wam jak my przygotowujemy naszą mieszankę przypraw. Zachęcamy do dostosowania go do własnych upodobań, dzięki czemu będzie to Twoja wyjątkowa mieszanka.
To jest ogólna mieszanka, której używamy, mamy nadzieję, że też ją przygotujesz. Możesz dodać tu coś ekstra, aby twoje danie było troszkę ostrzejsze lub słodsze.
Składniki:
- 1 łyżka przyprawy Harissa
- 3 suszone chilli lub 3 łyżeczki suchego chili
- ½ łyżki suszonego imbiru w proszku
- 1 łyżka proszku kurkumy
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 6 kapsułek kardamonu otwartych i usuniętych małych czarnych strąków
- 1 łyżka garam masala
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do miksera do przypraw / młynka do kawy, lub partiami do tłuczka i moździerza, a następnie zmieszaj je, aż zostaną dobrze połączone.
I gotowe!
Przechowywaj w chłodnym, suchym miejscu w szczelnym pojemniku, aby przyprawy zachowały świeżość.