Spring rolls’y to szybka i smaczna przekąska. Jak tylko nauczycie sie jak ją robić, to nic już was nie powstrzyma od tego, że robić jak najwięcej spring rolls’ów z różnym nadzieniem. A my was zapewniamy, że będzie więcej przepisów spring rolls’ów u nas na blogu.
Najlepsze w tym daniu jest to, że nie ma potrzeby smażyć albo gotować spring rolls’y, także poziom trudności dania zależy tylko od tego, co włożycie do środka jako nadzienie.
Dziś zaprezentujemy wam klasyczną i chyba najbardziej popularną wersję spring rolls’ów z pieczonym łososiem i mango.
Jeżeli planujecie imprezę albo po prostu szykujecie wystawną kolację, to spring rolls’y są najlepszym rozwiązaniem. Także przygotujmy je już teraz!

Składniki:
- 400 g świeżego lososia (ze skórą)
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 marchew
- 1 ogórek
- 1 mango
- 2-3 liście sałaty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie sos 1: 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego
- opcjonalnie sos 2: 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczka wasabi
Sposób przygotowania:
- Zaczniemy od łososia. Piekarnik należy nagrzać do 190 stopni C.
- Póki piekarnik się nagrzewa, mieszamy sos sojowy z syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.
- Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do góry i polewamy przygotowanym sosem.
- Pieczemy 17 minut. Wyjmujemy łososia z piekarnika, zdejmujemy skórkę i odwracamy do góry wkładając jeszcze na parę minut do naczynia żaroodpornego.
- Następnie łososia kroimy na kawałki około 6 cm długości i 1 cm grubości.
- Warzywa kroimy na słupki jak to jest pokazane na filmiku poniżej.
- Najpierw kroimy marchew i ogórek na kawałki około 5 cm długości i 0,5 cm grubości, składamy je razem i kroimy na słupki szerokością około 0,5 cm. Możecie coś podobnego zrobić robiąc to obieraczką.
- Mango także kroimy na kawałki grubością 0,5 cm, a następnie w słupki szerokością 0,5 cm.
- Bierzemy duży głęboki talerz albo patelnię (aby papier ryżowy mieścił się w nim) i nalewamy do niego gorącą wodę.
- Papier ryżowy i zanurzamy do wody na 15 sekund. A nastpnie wykładamy papier na czysty ręcznik.
- Na środek papieru ryżowego wykładamy słupki marchewki, ogórka i mango, a także 1/3 liścia sałaty oraz kawałek łososia.
- Najpierw z jednego końca zawijamy papier i trochę dociskamy, następnie łączymy dwa boczne krańce, a potem zwijamy w całości rolkę.
- Tak samo robimy z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego.
- Rekomendujemy serwować z dwoma poniższymi sosami.
Majonez wasabi: mieszamy majonez z wasabi.
Sos sojowy: mieszamy sos sojowy z syropem klonowym.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).