Co podać gościom do schrupania podczas, gdy główne danie się przygotowuje? Mamy dla Ciebie rozwiązanie – dip na bazie sera pleśniowego podawany z surowymi warzywami. Wystarczy zrobić dip i pokroić warzywa (seler, marchewkę i ogórek) na długie cienkie paski. Zanurzamy w dipie… mmm Pycha.

Dip serowy jest samodzielną przystawką jak i dodatkiem  do dowolnego mięsa pieczonego lub z grilla. W zależności od tego, na ile osób gotujesz, możesz zrobić małą porcję lub poprostu podwoić składniki by zrobić więcej dipu. Ten dip jest łatwy i szybki do zrobienia, a smak nieporównywalny do dipów z półki sklepowej. Spróbuj! Naprawdę zauważysz różnicę.

dip z sera pleśniowego
Dip z serem pleśniowym

Składniki na Dip z serem pleśniowym:

  • 50 g sera pleśniowego
  • 80 g gęstej i kwaśnej śmietany 12% – 18%
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Drobno pokrój ser pleśniowy.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do sera i rozetrzyj łyżką.
  3. Dodaj resztę składników: śmietanę, sok z cytryny, majonez.
  4. Wymieszaj, nie zostawiając grudek (Tip: w razie potrzeby użyj blendera).

Zostało tylko pokroić warzywa, takie jak seler, marchew i ogórek, na długie cienkie paski i podać z dipem. Goście będą usatysfakcjonowani, obiecujemy.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(TwitterInstagramFacebook).