Co podać gościom do schrupania podczas, gdy główne danie się przygotowuje? Mamy dla Ciebie rozwiązanie – dip na bazie sera pleśniowego podawany z surowymi warzywami. Wystarczy zrobić dip i pokroić warzywa (seler, marchewkę i ogórek) na długie cienkie paski. Zanurzamy w dipie… mmm Pycha.
Dip serowy jest samodzielną przystawką jak i dodatkiem do dowolnego mięsa pieczonego lub z grilla. W zależności od tego, na ile osób gotujesz, możesz zrobić małą porcję lub poprostu podwoić składniki by zrobić więcej dipu. Ten dip jest łatwy i szybki do zrobienia, a smak nieporównywalny do dipów z półki sklepowej. Spróbuj! Naprawdę zauważysz różnicę.
Składniki na Dip z serem pleśniowym:
- 50 g sera pleśniowego
- 80 g gęstej i kwaśnej śmietany 12% – 18%
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Drobno pokrój ser pleśniowy.- Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do sera i rozetrzyj łyżką.
- Dodaj resztę składników: śmietanę, sok z cytryny, majonez.
- Wymieszaj, nie zostawiając grudek (Tip: w razie potrzeby użyj blendera).
Zostało tylko pokroić warzywa, takie jak seler, marchew i ogórek, na długie cienkie paski i podać z dipem. Goście będą usatysfakcjonowani, obiecujemy.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(Twitter, Instagram, Facebook).