Bób to prawdziwa kopalnia witamin i wartości odżywczych. Już w 100 g bobu jest aż 7,6 g białka. Co więcej, już taka porcja pokrywa w całości nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy! I jak tu nie kochać bobu? 🙂

Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych, którą poznał człowiek. Uprawia się go od ponad 5 tys. lat. Wzmiankę o bobie można nawet znaleźć w Biblii.

Nasiona bobu znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać. Sezon na to warzywo jest niestety równie krótki co w przypadku szparag, dlatego polecamy jadać je jak najczęściej.

Bób przygotowany przez CRAVEmonkey
Bób przygotowany przez CRAVEmonkey

Jak wybierać bób?

Kupując świeże nasiona bobu, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torbie – u nas zazwyczaj zjadamy go od razu po zakupie 😉

Bób i jak go przygotować
Bób przygotowany przez CRAVEmonkey

Jak przygotować bób?

Najbardziej popularną metodą jego gotowania jest gotowanie w wodzie. Inne możliwości jego przygotowania to gotowanie na parze lub w kuchence mikrofalowej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem.

Bez względu na to, jaki sposób gotowania wybierzecie, pamiętajcie, aby go nie rozgotować (najlepszy jest lekko twardy i chrupiący). No a teraz przejdźmy do tradycyjnej wersji przygotowania tego warzywa.

Składniki do przygotowania bobu:

  • 0,5kg bobu
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Umyte pod bieżącą wodą nasiona bobu umieść w garnku i zalej wodą (której powinno być dwa razy więcej niż bobu).
  2. Dosyp płaską łyżeczkę cukru.
  3. Gotuj przez 15-25 min (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona). Starsze nasiona bobu będą wymagać dłuższego czasu gotowania.
  4. Pod koniec gotowania dodaj sól.
Bób przygotowany przez CRAVEmonkey
Bób przygotowany przez CRAVEmonkey

Ugotowany bób można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. My polecamy po ugotowaniu doprawić go roztopionym masełkiem – i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! 

Chcesz wiedzieć jak przygotować szparagi albo kukurydzę? Opisujemy to wszystko w naszych poprzednich postach

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).