Prosty biały sos beszamelowy. Oto szybki i łatwy sposób na przygotowanie sosu bazowego, który znajdzie się w wielu naszych przyszłych recepturach.
Przyprawa może różnić się w zależności od gustu, ale tradycyjnie należy używać liści laurowych, gałki muszkatołowej, goździków, oliwy z oliwek, cebuli, soli i pieprzu. Ale ograniczyliśmy go do niezbędnego minimum, abyście mogli uzyskać najlepszy sos przy minimalnym wysiłku i składnikach.
15 minut
Składniki na prosty biały sos beszamelowy:
- 75 g masła
- 75g zwykłej mąki
- 750 ml mleka
- 1 liść laurowy
- Szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziele angielskie
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Najpierw, w małym rondlu rozpuśćcie masło.
- Następnie, dodajcie mąkę i wymieszajcie trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Potem dodajcie mleko i wszystkie pozostałe składniki. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przykleiło.
- Gdy sos będzie bulgotał, usuńcie go z ognia. Używając sita, odcedźcie, aby usunąć liście laurowe, goździki i ziele angielskie.
- Jeśli wasz sos wyda wam się trochę gęsty, dodajcie trochę więcej mleka, aby go rozcieńczyć do pożądanej konsystencji.
Zrobione. To takie proste i będzie można go znaleźć w naszych innych przepisach. Gdy raz lub dwa razy go zrobicie, stworzycie sos dostosowany do waszych potrzeb i będziecie używać go ciągle.
Możecie zastąpić mleko – mlekiem sojowym, mlekiem ryżowym lub niesłodzonym mlekiem. Ponadto można również zmienić masło na alternatywne żródła tłuszczu które nie zawierają mleka. Zmieni to trochę smak, ale zawsze możesz dodać więcej przypraw lub odżywczych drożdży, aby odzyskać ten smak umami.
Ciekawi jesteście gdzie można użyć tego sosu? Mamy dla was wskazówki. Tu znajdziecie nasze przepisy z sosem beszamelowym.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).