Ciasteczka z czekoladą, z angielskiego Chocolate Chip Cookies, to prawdziwy klasyk kuchni amerykańskiej! I to są najlepsze z najlepszych ciasteczek na świecie według naszej opinii (zespołu CRAVEmonkey). Ten smakołyk ma także długą historią, ponieważ został wynaleziony 80 lat temu. I od tej pory ciasteczka z czekoladą są jedne z najbardziej uwielbianych słodyczy na świecie.
Nie wiemy dokładnie, jak powstały pierwsze takie ciasteczka z czekoladą. Według jednych czekolada przypadkiem wpadła do ciasta, inni twierdzą, że skończyły się orzechy i kucharz spróbował je zastąpić posiekaną czekoladą. Ale na pewno wiemy, kto i kiedy zrobił takie ciasteczka po raz pierwszy.

Ruth Wakefield, która prowadziła popularną restaurację Wysoki Dom w miasteczku Whitman, stan Massachusetts, razem ze swoim mężem Kennethem, w latach 1930-1967, jest odpowiedzialna za powstanie Ciasteczek Czekoladowy Chrup Wysokiego Domu (the Toll House Chocolate Crunch Cookie) pod koniec lat 30-ych. Przepis był zmieniany w ciągu dziesięciolecia, a po raz pierwszy pojawił się w druku w roku 1938 w wydaniu „Sprawdzonej i prawdziwej” książki kucharskiej Pani Wakefield.

Stworzone jako dodatek do lodów ciasteczka z czekoladą szybko stały się tak popularne, że Marjorie Husted (znana także jako Betty Crocker) opowiedziała o nich w swojej edycji radiowej. 20 marca 1939 roku Pani Wakefield przekazała do Nestle prawo wykorzystywać jej przepis oraz nazwę Wysokiego Domu. W porozumieniu, wartość którego można porównać do zakupu Manhattanu przez Petera Minuita, wysokość wynagrodzenia została ustalona jako 1 dolar. Dollar, którego według Pani Wakefield ona nigdy nie otrzymała (ale podobno ona dostawał darmową czekoladę całe życie oraz też wypłatę od Nestle za pracę jako konsultant).

The New Yorker

Głównym składnikiem tych ciasteczek jest czekolada oraz miłość. 🙂 I jak już jeden raz je spróbujecie, to zawsze będziecie chcieli więcej i więcej.

Składniki na ciasteczka z czekoladą:

  • 300 g czekolady (100 g białek, 100 g mlecznej, 100 g ciemnej)
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 łyżeczki sody albo proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Najpierw wsypcie mąkę do miski, dodajcie sodę, cukier i ekstrakt waniliowy i wymieszajcie wszystko.
  2. Następnie w drugiej misce do masła dodajcie cukier brązowy i ubijacie przez 5 minut. Dodajcie jajka i ubijajcie przez kolejne 5 minut.
  3. Potem dodajcie sypkie składniki z pierwszej miski do drugiej i ubijcie wszystko razem.
  4. Teraz posiekajcie czekoladę i orzechy na małe kawałki. Dodajcie wszystko do ciasta i delikatnie wymieszajcie łyżką.

Wypiekanie:

  1. W międzyczasie piekarnik należy nagrzać do 180 stopni Celsiusza.
  2. Teraz ciasto należy nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (każde ciasteczko ma być rozmiarem z małą gałkę lodów). Zastawcie wystarczająco miejsca pomiędzy ciasteczkami. Możecie je trochę spłaszczyć, aby bardziej przypominały ciasteczka.
  3. Następnie wypiekajcie w piekarniku przez 15 minut albo póki ciasteczka nie staną się brązowe.
  4. Póki piecze się pierwsza blacha z ciasteczkami, przygotujcie drugą i wymieniajcie je jedna na drugą, w zależności od tego, ile wam ciastek wyjdzie. Możecie na każdej blaszce umieścić po 8-10 ciasteczek.
  5. Jak wyjmiecie ciasteczka z piekarnika, pozwólcie im wystygnąć, bo ciasteczka są bardzo łamliwe póki są cieple. One powinny być chrupiące na zewnątrz i ciągnące się w środku.
  6. Ciasteczka gotowe! My wam podaliśmy większą porcję ciasteczek, bo wiemy, że one znikają w mgnieniu oka. Możecie podzielić składniki na pół, jeżeli chcecie zrobić mniej ciasteczek, ale my byśmy rekomendowali jednak podwoić porcję, jeżeli spodziewacie się gości.

Pycha!!! Wierzcie nam, że to będą najlepsze ciasteczka wszech czasów. Wasza rodzina i znajomi będą prosić więcej. A jeżeli ktoś was zapyta, jaki jest sekretny składnik w tych ciasteczkach, to pamiętajcie, że to miłość. Po prostu dodajcie szczyptę miłości do ciasteczek 😉

Czy jesteś gotowy na więcej przepisów na deser? Tak! Tutaj znajdziesz nasze wybór słodkich przysmaków. Polecamy naszej domowej roboty Nutellę, pyszny i delikatny sernik bounty lub uwielbiane przez naszych fanów ciasteczka z masła orzechowego.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (FacebookInstagram, Twitter).