Chcecie wiedzieć dlaczego dziś Domowa zdrowa nutella nam przyszła do głowy?
Sara Rosso, blogerka o włoskich i amerykańskich korzeniach oraz miłośniczka kremu Nutella®, zdecydowała się zadedykować jeden dzień w roku swojemu ulubionemu kremowi. Dlatego 5 lutego 2007 r. zaprosiła wszystkich wielbicieli kremu Nutella® do wspólnego świętowania. Od tamtej pory Światowy Dzień kremu Nutella® „to okazja do świętowania, a jednocześnie zaproszenia wielu innych osób, aby spróbowały krem Nutella® po raz pierwszy”.
S.Rosso (nutella.com)
A więc chcemy porozmawiać o lubianym przez prawie wszystkich smakołyku. Nutella® to jeden z najbardziej znanych i uwielbianych kremów czekoladowych na planecie Ziemia 🙂 . Uwielbiamy go, ale też wiemy, że obecnie składniki w kremie Nutella® sprzedawanym w sklepie nie należą do najzdrowszych albo większość z nich można nawet określić jako niezalecane. A więc zdecydowaliśmy się przyjść do was z pomysłem na zrobienie zdrowej wersji Nutella® w domu, i jak się okazało przepis jest w miarę prosty.
Historia kremu Nutella ®:
Ale Ci znana jest wam historia za znanym światowym brandem Nutella®? Pierwotnie, Nutella® powstała jako pomysłowe rozwiązanie poważnego problemu, jakim były trudności z zaopatrzeniem w kakao po II wojnie światowej.
Wy możecie przeczytać bardzo ciekawą historię na stronie internetowej brandu:
„Pietro Ferrero, cukiernik z Piemontu we Włoszech, wpadł na genialny pomysł – stworzył słodką pastę
z orzechów laskowych i cukru, dodając jedynie odrobinę trudno dostępnego kakao. Uformowane z niej bloki można było kroić w plasterki i kłaść na kromkach. Pietro nazwał pastę „Giandujot” na cześć popularnego bohatera karnawału w tamtych czasach. A 14 maja 1946 roku oficjalnie powstała firma Ferrero.Na bazie pysznej pasty „Giandujot” w 1951 roku powstał nowy produkt, którym można było z łatwością posmarować kromkę chleba. Nazywał się SuperCrema (poprzednik kremu Nutella®).
Michele Ferrero, syn Pietro, w 1964 roku metodą prób i błędów w nowatorski sposób udoskonalił recepturę, tworząc pierwszy na świecie słoik nowego kremu z orzechów laskowych i kakao. Wciąż jednak brakowało dla niego nazwy. Michele uruchomił więc ponownie swoją fantazję – i tak powstała idealna nazwa najsłynniejszego kremu na świecie – Nutella®.
z www.nutella.com
Składniki na Domowa zdrowa nutella:
- 400 g orzechów laskowych
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kakao (ciemne, bez cukru)
- 3 łyżki miodu albo syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Na początku trzeba oczyścić orzechy laskowe od skórek. Nie martwcie się, to będzie proste! Należy tylko piec orzechy w piekarniku na 250 stopni przez około 5 minut albo póki skórki orzechów nie popękają i zaczną schodzić, a w kuchni zacznie się roznosić zapach orzechowej dobroci. Następnie, umieść orzechy w bawełnianym ręczniku i potrzyj aż skórki zejdą.
- Następnie zmiel orzechy w blenderze przez około 5-8 minut z małymi przerwami póki masa nie stanie się maślana. Potem dodaj mleko z ekstraktem wanilii, miód lub syrop klonowy, kakao i zmiksuj wszystko jeszcze przez kilka minut. Aby osiągnąć idealną konsystencję rekomendujemy dodać także olej kokosowy.
- Spróbujcie, czy pasta jest wystarczająco słodka dla was. Możecie dodać więcej miodu (albo innego słodkiego syropu, który lubicie najbardziej), jeżeli chcecie, ale postarajcie się, nie przesadzić. 🙂
Możecie przechowywać domową pastę nutellę w dobrze zamkniętym słoiku do 2 tygodni w lodówce. Zawsze pamiętajcie, aby używać tylko czysty nóż albo łyżkę do smarowania pasty, aby nie było kontaktu z masłem albo śliną. To pomoże przechować pastę dłużej.
U nas można znaleźć dużo różnych przepisów na smakołyki, w tym też takie zdrowe słodyczy. Sprawdź nasze najlepsze słodkie przepisy tu.
Wyślij do nas zdjęcia swojego stworzenia i oznacz nas na portalach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, Instagram, Twitter).
domowa jest najlepsza!