Chcecie wiedzieć dlaczego dziś Domowa zdrowa nutella nam przyszła do głowy?

Sara Rosso, blogerka o włoskich i amerykańskich korzeniach oraz miłośniczka kremu Nutella®, zdecydowała się zadedykować jeden dzień w roku swojemu ulubionemu kremowi. Dlatego 5 lutego 2007 r. zaprosiła wszystkich wielbicieli kremu Nutella® do wspólnego świętowania. Od tamtej pory Światowy Dzień kremu Nutella® „to okazja do świętowania, a jednocześnie zaproszenia wielu innych osób, aby spróbowały krem Nutella® po raz pierwszy”.

S.Rosso (nutella.com)

A więc chcemy porozmawiać o lubianym przez prawie wszystkich smakołyku. Nutella® to jeden z najbardziej znanych i uwielbianych kremów czekoladowych na planecie Ziemia 🙂 . Uwielbiamy go, ale też wiemy, że obecnie składniki w kremie Nutella® sprzedawanym w sklepie nie należą do najzdrowszych albo większość z nich można nawet określić jako niezalecane. A więc zdecydowaliśmy się przyjść do was z pomysłem na zrobienie zdrowej wersji Nutella® w domu, i jak się okazało przepis jest w miarę prosty.

Historia kremu Nutella ®:

Ale Ci znana jest wam historia za znanym światowym brandem Nutella®? Pierwotnie, Nutella® powstała jako pomysłowe rozwiązanie poważnego problemu, jakim były trudności z zaopatrzeniem w kakao po II wojnie światowej.

Wy możecie przeczytać bardzo ciekawą historię na stronie internetowej brandu:

„Pietro Ferrero, cukiernik z Piemontu we Włoszech, wpadł na genialny pomysł – stworzył słodką pastę 
z orzechów laskowych i cukru, dodając jedynie odrobinę trudno dostępnego kakao. Uformowane z niej bloki można było kroić w plasterki i kłaść na kromkach. Pietro nazwał pastę „Giandujot” na cześć popularnego bohatera karnawału w tamtych czasach. A 14 maja 1946 roku oficjalnie powstała firma Ferrero.

Na bazie pysznej pasty „Giandujot” w 1951 roku powstał nowy produkt, którym można było z łatwością posmarować kromkę chleba. Nazywał się SuperCrema (poprzednik kremu Nutella®).

Michele Ferrero, syn Pietro, w 1964 roku metodą prób i błędów w nowatorski sposób udoskonalił recepturę, tworząc pierwszy na świecie słoik nowego kremu z orzechów laskowych i kakao. Wciąż jednak brakowało dla niego nazwy. Michele uruchomił więc ponownie swoją fantazję – i tak powstała idealna nazwa najsłynniejszego kremu na świecie – Nutella®.

z www.nutella.com

Składniki na Domowa zdrowa nutella:

  • 400 g orzechów laskowych
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kakao (ciemne, bez cukru)
  • 3 łyżki miodu albo syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Na początku trzeba oczyścić orzechy laskowe od skórek. Nie martwcie się, to będzie proste! Należy tylko piec orzechy w piekarniku na 250 stopni przez około 5 minut albo póki skórki orzechów nie popękają i zaczną schodzić, a w kuchni zacznie się roznosić zapach orzechowej dobroci. Następnie, umieść orzechy w bawełnianym ręczniku i potrzyj aż skórki zejdą.
  2. Następnie zmiel orzechy w blenderze przez około 5-8 minut z małymi przerwami póki masa nie stanie się maślana. Potem dodaj mleko z ekstraktem wanilii, miód lub syrop klonowy, kakao i zmiksuj wszystko jeszcze przez kilka minut. Aby osiągnąć idealną konsystencję rekomendujemy dodać także olej kokosowy.
  3. Spróbujcie, czy pasta jest wystarczająco słodka dla was. Możecie dodać więcej miodu (albo innego słodkiego syropu, który lubicie najbardziej), jeżeli chcecie, ale postarajcie się, nie przesadzić. 🙂

Możecie przechowywać domową pastę nutellę w dobrze zamkniętym słoiku do 2 tygodni w lodówce. Zawsze pamiętajcie, aby używać tylko czysty nóż albo łyżkę do smarowania pasty, aby nie było kontaktu z masłem albo śliną. To pomoże przechować pastę dłużej.

U nas można znaleźć dużo różnych przepisów na smakołyki, w tym też takie zdrowe słodyczy. Sprawdź nasze najlepsze słodkie przepisy tu.

Wyślij do nas zdjęcia swojego stworzenia i oznacz nas na portalach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, InstagramTwitter).