Nie wydaje nam się, że nie istnieje prostszy przepis na ciasteczka niż ciasteczka z masła orzechowego. To tylko trzy składniki i nie potrzebujesz żadnego dodatkowego sprzętu – tylko piekarnik 😛
Te upieczone pyszności są szybkie i proste w wykonaniu, a na dodatek są praktycznie nie możliwe do zepsucia. To jeden z tych przepisów, który każdy może zrobić i za każdym razem, gdy go zrobisz, będzie smakował jak niebo w gębie!
Jeszcze nie przekonany? Szczerze… jesteśmy zaskoczeni.
Składniki:
- 280 g masła orzechowego (sprawdź nasz przepis na domowe masło orzechowe)
- 1 duże jajo
- 75 g cukru (lub substytutu cukru)
Sposób przygotowania:
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki.
- Z powstałego ciasta uformuj kulki (wielkości piłeczki ping pongowej) i ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia – upewnij się, że pomiędzy ciasteczkami jest wystarczająco dużo miejsca.
- Spłaszcz je (sugerujemy to zrobić przy pomocy widelca, który nada im piękny wzór). Jeśli chcesz możesz udekorować je orzechami.
- Piecz je przez 7 do 10 minut – powinny być nieco ciemniejsze niż pierwotnie.
- Pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed podaniem. Ciasteczka prosto z pieca będą bardzo miękkie i mogą się kruszyć z dotyku, więc bądź ostrożny.
Tutaj znajdziesz też inne przepisy, gdzie możesz użyć masło orzechowe.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, Instagram, Twitter).