Większość ludzi kojarzy ślimaki cynamonowe albo też jak mówimy na nie z angielskiego „rollsy cynamonowe” z Ameryką. Ten przepis też często jest przypisywany do działu kuchni amerykańskiej. Ale my bywamy często w Szwecji i bardzo dobrze wiemy, że prawdziwą ojczyzną tych bułeczek cynamonowych jest właśnie ten północny kraj.
Po szwedzku te bułeczki cynamonowe ślimaki są nazywane „kanelbullar” i wszystko wskazuje na to, że ta słodka przekąska wywodzi się ze Szwecji. Sam cynamon przyszedł do europy ponad dwa tysiące lat temu z Sri Lanki, a Rzymianie, oczywiście, są odpowiedzialni za fakt rozpowszechnienia tej przyprawy po całym europejskim kontynencie. W latach 1700-tych piekarze z Europy Północnej zaczęli eksperymentować z ciastem drożdżowym, Francuzi zaczęli z niego robić bułeczki, później Holendrzy smażyć je w tłuszczu, a w tym czasie Anglicy stworzyli Bułeczkę chelsea, a Niemcy tak zwany schnecken. Te bułeczki i stały główną inspiracja dla Szwedów, którzy dodali cynamon i stworzyli pierwsze ślimaczki cynamonowe. A od roku 1999, 4 października jest promowany jako ” kanelbullens dag”, czyli Dzień Ślimaka cynamonowego w Szwecji.
Dziś zrobimy te słynne bułeczki cynamonowe, które idealnie nadają się do kawy.
Składniki na Cynamonowe ślimaki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cynamonu (+ opcjonalnie 1 łyżeczka kardamonu)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- lukier pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Najpierw dodajemy drożdże do ciepłego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie zostawiamy na 5 minut.
- W tym czasie wsypujemy mąkę do miski, dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy, robimy wgłębienie po środku i wlewamy do niego mleko drożdżowe i dokładnie wszystko mieszamy.
- Następnie, zaczynamy wyrabiać ciasta rękoma, dodając jednocześnie 2 żółtka oraz 1 jajko. Po 5 minutach wyrabiania ciasta dodajemy 70 g ciepłego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze przez 10 minut aż ono nie stanie się sprężyste i gładkie. Nakrywamy folią lub ręcznikiem i zostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Przygotowanie bułeczek:
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i wyrabiamy go jeszcze przez parę minut, aby pozbyć się bąbelków z powietrzem. Dzielimy ciasto na pół i każdą połowę rozwałkowujemy w kształcie kwadratu o wymiarach około 30 cm x 30 cm.
- Teraz do 80 g roztopionego masła dodajemy ekstrakt waniliowy, 2 łyżki cynamonu oraz 2 łyżki cukru brązowego (możecie także dodać kardamon). Jeżeli robicie także lukier pomarańczowy, to możecie zetrzeć trochę skorki z pomarańczy i dodać do masła.
- Smarujemy każdy rozwałkowany kwadrat ciasta masą cynamonową i skręcamy każdy z nich w roladkę, a następnie kroimy je na kawałki grubością około 2 cm.
- Rozkładamy ślimaki cynamonowe na blaszki wyścielone papierem do pieczenia – zapewniając się, że zostawiliście wystarczająco przestrzeni pomiędzy bułeczkami. Zostawiamy ślimaki na 45 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsiusza. Roztrzepujemy 1 jajko z 2 łyżkami mleka i smarujemy tym nasze bułeczki.
- Pieczemy cynamonowe ślimaki przez 20 minut albo aż nie zrumienią się.
- Na koniec smarujemy gotowe bułeczki lukrem pomarańczowym.
A więc to są klasyczne bułeczki cynamonowe polane oryginalnym lukrem pomarańczowym. Możecie także połać bułeczki naszą białą polewą jogurtowo-czekoladową jeżeli chcecie. W takim podaniu na pewno będą słodsze i jeszcze bardziej oryginalne w smaku 🙂
Wiecie, że cynamonowe ślimaczki idealnie komponują się z kawą. Pamiętajcie, że możecie także zrobić niepowtarzalną aromatyczną kawą, jeżeli dodacie do niej trochę przyprawy pumpkin pie. Wasi gości będą zachwyceni waszym talentem.
Prześlijcie nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, Instagram, Twitter).