Spaghetti bolognese – to jest włoski klasyk. Jest idealny w chwili, kiedy pragniesz czegoś prostego i ponadczasowego. To obudzi Twoje kubki smakowe jednocześnie nie wymagając wiele wysiłku.
Więc usiądź wygodnie i ciesz się tym daniem tak samo jak my.
4 Porcje, Czas przygotowania trwa 2 godziny, w tym przygotowanie sosu od podstaw z naszej receptury sosu Easy Italian Red.
Składniki na Spaghetti bolognese:
- 500g mięsa mielonego (można użyć dowolnego, my zdecydowaliśmy się na wieprzowinę)
- Szybki włoski czerwony sos
- 500g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć oleju smakowego dla dodatkowego kopa smakowego)
- ½ łyżeczki soli
- 160 g tartego sera (najlepiej parmezanu, ale można użyć dowolnego – mozzarelli, cheddaru itp.)
- Świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Zrób szybki włoski czerwony sos.
- Używając dwuch łyżek oleju usmażymy mięso mielone na średnim ogniu. Gdy będzie ugotowane dodaj sos.
- W wysokim garnku zagotuj wodę z oliwą z oliwek i solą. Włóż makaron spaghetti (nie łam go) w ciągu 2 minut makaron powinien być cały pod wodą (jeśli nie, dopchnij go trochę: P).
- Gdy cały będzie pod wodą zawiruj wodę łyżką, upewniając się, że makaron nie przykleił się do dnia garnka (powtórz to kilka razy). Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (al dente jest opcją którą chcemy osiągnąć!)
- Odlej makaron. Połóż porcję na talerzu posyp je serem (około 20 g). Na wierzch wyłóż sos i posyp jeszcze trochę sera (około 20 g).
- Udekoruj go świeżymi liśćmi bazylii i voilà!
Czy chcesz spróbować naszych innych włoskich potraw? Tak! Tutaj znajdziesz wybór różnych przepisów z kuchni włoskiej.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(Twitter, Instagram, Facebook).