Spaghetti bolognese – to jest włoski klasyk. Jest idealny w chwili, kiedy pragniesz czegoś prostego i ponadczasowego. To obudzi Twoje kubki smakowe jednocześnie nie wymagając wiele wysiłku.

Więc usiądź wygodnie i ciesz się tym daniem tak samo jak my.

4 Porcje, Czas przygotowania trwa 2 godziny, w tym przygotowanie sosu od podstaw z naszej receptury sosu Easy Italian Red.

Składniki na Spaghetti bolognese:

  • 500g mięsa mielonego (można użyć dowolnego, my zdecydowaliśmy się na wieprzowinę)
  • Szybki włoski czerwony sos
  • 500g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć oleju smakowego dla dodatkowego kopa smakowego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 160 g tartego sera (najlepiej parmezanu, ale można użyć dowolnego – mozzarelli, cheddaru itp.)
  • Świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Zrób szybki włoski czerwony sos.
  2. Używając dwuch łyżek oleju usmażymy mięso mielone na średnim ogniu. Gdy będzie ugotowane dodaj sos.
  3. W wysokim garnku zagotuj wodę z oliwą z oliwek i solą. Włóż makaron spaghetti (nie łam go) w ciągu 2 minut makaron powinien być cały pod wodą (jeśli nie, dopchnij go trochę: P).
  4. Gdy cały będzie pod wodą zawiruj wodę łyżką, upewniając się, że makaron nie przykleił się do dnia garnka (powtórz to kilka razy). Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (al dente jest opcją którą chcemy osiągnąć!)
  5. Odlej makaron. Połóż porcję na talerzu posyp je serem (około 20 g). Na wierzch wyłóż sos i posyp jeszcze trochę sera (około 20 g).
  6. Udekoruj go świeżymi liśćmi bazylii i voilà!

Czy chcesz spróbować naszych innych włoskich potraw? Tak! Tutaj znajdziesz wybór różnych przepisów z kuchni włoskiej.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(TwitterInstagramFacebook).