Oto kolejny klasyk kuchni litewskiej! Jest tu tak samo sławny jak pierogi w Polsce – i równie dobry! Więc śmiało spróbujcie i cieszcie się nimi.
Cepeliny mogą wymagać trochę praktyki, ale pamiętajcie, że praktyka czyni mistrza!
Sładniki:
Masa ziemniaczana:
- 1.5 kg mącznych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól/pieprz (do smaku)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (druga łyżka opcjonalnie)
Masa mięsna:
- 05.kg mielonego mięsa (my urzyliśmy wieprzowo-wołowe)
- Jajko
- Mała cebula
- 1 marchewka
- Bułka (namoczona i odciśnięta)
- sól/pieprz (do smaku)
Dodatki:
- Boczek parzony
- Slonina
- Cebula
- Kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
- Mielimy razem produkty na masą mięsną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ścieramy na małych oczkach ziemniaki i cebulę. Odciskamy za pomocą gazy albo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy roztrzepane jajko i wszystko razem mieszamy.
- Na dłoni formujemy kulę o wielkości średniego jabłka i spłaszczamy. Na środek kładziemy farsz i zawijamy w ciasto ziemniaczana formując cepelina i wrzucamy od razu wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki skrobi ziemniaczanej.
- Gdy wszystkie cepeliny są w garnku, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy około 40 minut.
Podajemy z dodatkami powyżej, według preferencji. My użyliśmy boczku i cebuli podsmażonej na masełku. Smacznego!