Oto kolejny klasyk kuchni litewskiej! Jest tu tak samo sławny jak pierogi w Polsce – i równie dobry! Więc śmiało spróbujcie i cieszcie się nimi.
Cepeliny mogą wymagać trochę praktyki, ale pamiętajcie, że praktyka czyni mistrza!

Sładniki:

Masa ziemniaczana:

  • 1.5 kg mącznych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól/pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (druga łyżka opcjonalnie)

Masa mięsna:

  • 05.kg mielonego mięsa (my urzyliśmy wieprzowo-wołowe)
  • Jajko
  • Mała cebula
  • 1 marchewka
  • Bułka (namoczona i odciśnięta)
  • sól/pieprz (do smaku)

Dodatki:

  • Boczek parzony
  • Slonina
  • Cebula
  • Kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Mielimy razem produkty na masą mięsną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Ścieramy na małych oczkach ziemniaki i cebulę. Odciskamy za pomocą gazy albo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy roztrzepane jajko i wszystko razem mieszamy.
  3. Na dłoni formujemy kulę o wielkości średniego jabłka i spłaszczamy. Na środek kładziemy farsz i zawijamy w ciasto ziemniaczana formując cepelina i wrzucamy od razu wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki skrobi ziemniaczanej.
  4. Gdy wszystkie cepeliny są w garnku, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy około 40 minut.

Podajemy z dodatkami powyżej, według preferencji. My użyliśmy boczku i cebuli podsmażonej na masełku. Smacznego!