Ta bezglutenowa pizza jest w 100% doskonała. Co więcej, smakuje i wygląda jak prawdziwa pizza. Nie ma żadnych dziwnych składników ani skomplikowanych procedur. Ale rezultat po prostu cię rozwali na łopatki.

Jeśli kiedykolwiek myślałeś, że nie będziesz mógł znowu cieszyć się pizzą z powodu nietolerancji glutenu, to… pomyśl jeszcze raz. Ponieważ ten bezglutenowy przepis na ciasto na pizzę jest wyśmienitą opcją.

Idealna pizza w domu powinna być lepka i chrupiąca. Powinna być wystarczająco łatwa by zrobić ją w piątkowe popołudnie, zanim twoi znajomi przyjdą z niespodziewaną wizytą.

Pracując z mąką bezglutenową, zdecydowaliśmy się na łatwe bezglutenowe ciasto do pizzy. Nie ma w nim trudnych do znalezienia składników ani odstawiania na noc do wyrośnięcia – tylko ciasto, które dostarcza tę satysfakcjonującą kombinację miękkości i chrupkości, którą wszyscy znamy i kochamy.

Składniki na pizzę bezglutenową:

  • 300 g skrobii kukurydzianej/mąki kukurydzianej
  • 170 g wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (lub odpowiednika cukru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki. Użyliśmy naszego miksera, aby to zrobić, ale oczywiście możesz to zrobić własnymi rękami.
  2. Gdy ciasto zostanie dobrze połączone, odstaw na około 30 minut, aby wyrosło.
  3. Następnie rozwałkuj je za pomocą wałka do ciasta by uzyskać okrągły kształt (lub dowolny inny kształt, który wolisz – możesz pozwolić swojej wyobraźni zaszaleć)
  4. Teraz ułóż wszystkie składniki, które lubisz lub masz. My wykorzystaliśmy nasz włoski czerwony sos, który został nam z dnia poprzedniego, buraki i sera feta (i upiekliśmy pizzę), po czym dodaliśmy trochę plasterków awokado, pomidorków cherry i trochę rukoli.
Pizza bezglutenowa - CRAVEmonkey
Pizza bezglutenowa – CRAVEmonkey

Pieczenie pizzy:

W idealnej pizzy najważniejsze są 3 rzeczy: dobre ciasto, dobry sos i dobrze ustawiony piekarnik. Uwierzce nam, że naprawdę można wycisnąć dużo z domowego piekarnika.

Ustawienia piekarnika:

Możesz ustawić piekarnik na jedną z trzech opcji:

  • termoobieg,
  • pieczenie od dołu,
  • lub pieczenie od góry i od dołu,
  • Pieczenie z termoobiegiem działa najlepiej, ponieważ piekarnik osiąga pożądaną temperaturę najszybciej. Jeśli pieczesz „góra-dół” ​​lub pieczesz z termoobiegiem, włóż ciasto do środkowych prowadnic piekarnika.

Czasami dostępna jest również opcja grilla. Używamy go, gdy chcemy dodatkowo przypiec pizzę z góry.

Ustawienia temperatury i czas pieczenia:

  • Ustaw piekarnik na maksymalną możliwą temperaturę. Optimum wynosi 230-250 stopni Celsjusza.
  • Rozgrzej piekarnik przez 30 minut do godziny. Jest to szczególnie ważne, jeśli używasz kamienia do pizzy.
  • Pizza powinna być pieczona przez 5-6 minut.
  • Ustaw minutnik i kontroluj pizzę. Nie otwieraj piekarnika, aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku. Wystarczy spojrzeć przez szybę 😉

Kilka dobrych praktyk dotyczących pieczenia pizzy:

  • Gdy po raz pierwszy pieczesz pizzę, monitoruj ją co minutę. Gdy zdobędziesz doświadczenie i poznasz swój piekarnik, będziesz wiedział, jak długo musisz piec swoją pizzę, aby była świetna.
  • Kiedy pizza się upiecze, możesz… przygotować kolejną pizzę, którą możesz włożyć, kiedy wyciągniesz poprzednią. Po kilku razach będziesz w stanie przygotować kolejną w kilka minut, zjeść kawałek obecnej pizzy, a nawet wymienić kilka słów z rodziną i dowiedzieć się, jak smakuje.
Pizza bezglutenowa - CRAVEmonkey

Pizza bezglutenowa – CRAVEmonkey

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).