Istnieją setki sposobów na stworzenie „prawdziwego” włoskiego sosu pomidorowego, jednak niektóre z tych przepisów mogą zająć ci wiele godzin. Nie wszyscy mamy tyle czasu, by po pracy, siłowni czy czymkolwiek innym co wypełnia Ci twoje dni mieć czas by robić skomplikowane przepisy. Dlatego mamy dla was ten przepis na szybki włoski sos pomidorowy, który jest podstawą kuchni włoskiej!
Jest to najprostszy sposób na przygotowanie włoskiego sosu pomidorowego, który zmyli nawet najlepszych smakoszy.
Więc spróbuj śmiało go zrobić sam. Gwarantujemy, że będzie to jeden z twoich ulubionych przepisów, ponieważ ten włoski sos pomidorowy jest łatwy i pyszny.
Składniki na szybki włoski sos pomidorowy:
- 2 Puszki krojonych pomidorów
- ½ białej cebuli (grubo krojonej)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ Marchew (obranej i pokrojonej)
- 1 łyżeczka cukru lub miodu lub innego substytutu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki włoskich ziół (oregano, tymianek i rozmaryn)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Wrzuć wszystkie składniki do szklanego naczynia do pieczenia, dobrze wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez 45 minut.
- Wyjmij i dobrze wymieszaj, i umieść ponownie w piekarniku na kolejne 20 minut, aż końcówki cebuli zaczną czarnieć.
- Wyjmij, odłóż marchewkę. Nastenie zblenduj w mikserze, aż uzyskasz pożądaną teksturę. Dopraw do smaku i dodaj posiekaną bazylię.
TO NIE ŻART. TO WSZYSTKO! Podawaj jako sos do makaronu z parmezanem lub używaj go jako sosu do pizzy. To ulubiony przepis u nas w domu, ponieważ jest zdrowy, łatwy a kto nie lubi pizzy albo pasty…
Czy chcesz spróbować naszych innych włoskich potraw? Tak! Tutaj znajdziesz wybór różnych przepisów z kuchni włoskiej.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(Twitter, Instagram, Facebook).