Teraz chcielibyśmy przedstawić wam nasz rodzinny przepis – biały chłodnik. Jest to mój rodzinny przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ta zupa to odmiana tradycyjnego litewskiego chołodnika – sprawdź nasz przepis tutaj. Przepis ten jest jeszcze szybszy i łatwiejszy do zrobienia. Jest to przyjemna uczta w te gorące wiosenno-letnie popołudnia.
Kremowy smak w połączeniu ze świeżością ogórka, rzodkiewki i szczypiorku to dla mnie czysta doskonałość. Będę uczciwa wobec was, jako dziecko, nie jadłem go, ponieważ byłam wybredna jeśli chodzi o jedzenie. Teraz wiem, jak dużo straciłam. Uwielbiam chłodnik jako odświeżającą zupę na te gorące letnie popołudnia.
Więc spieszcie się i przygotowywujcie ten przysmak!

Składniki na biały chłodnik:
- 2 Pęczki szczypiorku
- Pęczek rzodkiewki
- 4 jajka na twardo
- 2 Pęczki koperku (lub jeden duży)
- 300ml śmietanki słodkiej (płynnej)
- 2 ogórki
- Sok z 1 cytryny
- Sól/pieprz do smaku
- 1l przegotowanej ostudzonej wody
Sposób przygotowania:
- Kroimy szczypiorek solimy i wyciskamy by puścił sok. Dodajemy grubo pokrojone rzodkiewki i ogórki. Oraz pokrojony koperek.
- Zalewamy wodą i śmietaną i dorzucamy pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy solą/pieprzem/sokiem z cytryny.

I gotowe!
Tradycyjnie jak każdy chłodnik podajemy go z młodymi ziemniaczkami z wody.
Jeśli interesują Cię inne przepisy tradycyjnej kuchni litewskiej, sprawdź je tutaj – są tak smaczne! Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na zupy (zarówno gorące i zimne zupy).
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).