Wszyscy wiemy, że spożywanie warzyw jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Rekomendują jeść przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Mogą one być w różnych postaciach: soki, przekąski, sałatki albo jako dodatek do innych dań. Dlatego mamy dla was idealny przepis – zupa brokułowa z fetą.
Dziś prezentujemy wam pomysł na jeden z takich warzywnych posiłków. Byście mogli trzymać się tych zalecanych 5 porcji warzyw dziennie. To bardzo sycąca kremowa zupa brokułowa! Składa się tylko z 3-4 składników i nie wymaga dużo wysiłku i czasu. Proste i łatwe, jak większość naszych przepisów.
Jeżeli lubicie brokuły tak bardzo jak my je lubimy, to zdecydowanie musicie spróbować tą zupę!
Składniki na zupa brokułowa z fetą:
- 500 g brokułów
- 200 ml mleka
- 1 cebula
- 50 g sera fety (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- najpierw umyjcie brokuły, oddzielcie różyczki. Pozostałą cześć brokuła pokrójcie w bardzo małe kawałki, bo jest bardzo twarda. Ostatnie 5 cm brokuła na końcu są do wyrzucenia.
- Następnie brokuły gotujcie 10 minut. Parę różyczek należy wyciągnąć z wody po 5 minutach i zostawić dla dekoracji.
- Teraz zostawcie ok. 200 ml wody, w której gotowały się brokuły, dodajcie do tego 200 ml mleka. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie 2 minuty.
- Potem cebulę należy pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Możecie dodać więcej niż standardowo oleju, bo i wszystko to dodamy do zupy później.
- Następnie dodajcie cebulę do zupy brokułowej i za pomocą blendera zróbcie z tego zupę krem.
- Na koniec rozlejcie zupę po talerzach, udekorujcie brokułami i fetą.
- Smacznego!
Macie ochotę spróbować więcej naszych przepisów z brokułami? Jeśli tak, to zajrzyjcie tutaj.
Wyślij do nas zdjęcia swojego stworzenia i oznacz nas na portalach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, Instagram, Twitter).