Więc zaczynamy tę podróż z klasykiem! Ta zupa jest boska w te gorące letnie popołudnia (lub wiosenne :P). Będziemy z wami szczerzy … jedliśmy to niesamowite danie od pierwszego dnia tej podróży i zakochujemy się w tej zupie coraz bardziej z każdą łyżką…
Właśnie dlatego musieliśmy udostępnić wam ten przepis, abyście mogli do nas dołączyć! Wykonajcie te proste kroki i już wkrótce będziecie tu z nami!
Składniki na Chłodnik Litewski:
- 2 pęczki młodej botwinki
- 2 świeże ogórki
- Koperek
- 2 Jajka na twardo
- 1l Kwaśna śmietana/jogurt/maślanka
- Sól/pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- Burak gotowany (opcjonalnie)
- Szczypiorek (opcjonalnie)
- Rzodkiewka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Botwinkę myjemy. Część korzenną zetrzyjcie na tarce, resztę pokroić (bez zielonych liści) i zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez około 5 minut pod przykryciem. Schłodzić. By sprawić żeby chłodnik był bardziej czerwony można dodać startego gotowanego buraka.
- Zetrzeć na tarce (duże oczka) obrane ogórki. Dołożyć do masy buraczkowej razem z pociętym drobno koperkiem. Tutaj można też dołożyć pocięty szczypiorek i rzodkiewkę (opcjonalnie). Doprawić solą pieprzem, cukrem, czosnkiem i sokiem z cytryny do smaku.
- Zalać kwaśną śmietaną / jogurtem / maślanką i odstawić do lodówki na około godzinę.
- Przed podaniem udekorować zupę połową jajka i gotowe!
p.s. zalecamy zrobić od razu więcej chłodnika na zapas, bo w upalne dni na pewno szybko się skończy ten chłodnik litewski 🙂
Do chłodnika na drugie danie gorąco polecamy sprawdzić nasze przepisy na grilla.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).