Więc zaczynamy tę podróż z klasykiem! Ta zupa jest boska w te gorące letnie popołudnia (lub wiosenne :P). Będziemy z wami szczerzy … jedliśmy to niesamowite danie od pierwszego dnia tej podróży i zakochujemy się w tej zupie coraz bardziej z każdą łyżką…

Właśnie dlatego musieliśmy udostępnić wam ten przepis, abyście mogli do nas dołączyć! Wykonajcie te proste kroki i już wkrótce będziecie tu z nami!

Składniki na Chłodnik Litewski:

  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 2 świeże ogórki
  • Koperek
  • 2 Jajka na twardo
  • 1l Kwaśna śmietana/jogurt/maślanka
  • Sól/pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • Burak gotowany (opcjonalnie)
  • Szczypiorek (opcjonalnie)
  • Rzodkiewka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę myjemy. Część korzenną zetrzyjcie na tarce, resztę pokroić (bez zielonych liści) i zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez około 5 minut pod przykryciem. Schłodzić. By sprawić żeby chłodnik był bardziej czerwony można dodać startego gotowanego buraka.
  2. Zetrzeć na tarce (duże oczka) obrane ogórki. Dołożyć do masy buraczkowej razem z pociętym drobno koperkiem. Tutaj można też dołożyć pocięty szczypiorek i rzodkiewkę (opcjonalnie). Doprawić solą pieprzem, cukrem, czosnkiem i sokiem z cytryny do smaku.
  3. Zalać kwaśną śmietaną / jogurtem / maślanką i odstawić do lodówki na około godzinę.
  4. Przed podaniem udekorować zupę połową jajka i gotowe!

p.s. zalecamy zrobić od razu więcej chłodnika na zapas, bo w upalne dni na pewno szybko się skończy ten chłodnik litewski 🙂

Do chłodnika na drugie danie gorąco polecamy sprawdzić nasze przepisy na grilla.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).