Istnieje kilka wersji historii powstania sosu BBQ, niemniej jednak są dowody na to, że w XV wieku Christoper Columb sprowadził sos do Europy po licznych swoich wyprawach. Sztuka grillowania została zaprezentowana europejczykom przez tubylców Ameryki Północnej i Południowej, którzy do marynowania mięsa alpaki używali tego sosu, obecnie znanego pod nazwą BBQ.
Dzisiaj przygotowaliśmy dla was własny przepis na sos BBQ, a mianowicie skrzydełka pikantne BBQ. Smacznego!
Składniki na skrzydełka BBQ:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
- 2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- sól
- warzywa: seler naciowy i marchewka
Sposób przygotowania:
- Myjemy skrzydełka, przecinamy nożem lub nożycami w 3 częściach w miejscach zgięcia. Te części skrzydełek, które mają najmniej mięsa wyrzucamy. Dwie pozostałe części zostawiamy. Solimy mięso.
- Ścieramy czosnek.
- Wkładamy do rondelka masło i poprzednio starty czosnek. Gotujemy przez 15 sekund. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
- Dodajemy resztę składników: miód, sos pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz cayenne, sos tabasco, mieszamy. Ma powstać gęsta marynata, którą musimy ostudzić.
- Wkładamy skrzydełka do rondelka, dodajemy marynatę, wszystko dokładnie mieszamy. Marynata ma pokryć skrzydełka średniej grubości warstwą. Wkładamy skrzydełka do żaroodpornego naczynia.
- Ustawiamy piekarnik na 180 st C. Wstawiamy skrzydełka do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. i 20 min, aż się zarumienią. W trakcie pieczenia przewracać kilka razy na drugą stronę. Uwaga: cukier na skrzydełkach będzie się karmelizował przez co skrzydełka będą wyglądać na nieco spalone. Nie oznacza to jednak spalenizny. Mięso po upieczeniu ma lekko odchodzić od kości. Jest to znak, że skrzydełka się upiekły.
- Myjemy warzywa, kroimy na podłużne paski, podajemy skrzydełka z warzywami oraz dipami: BBQ i serowym.
- Przepisy do dipów znajdziecie tutaj.
Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.