Kolejny świetny sposób na recykling tej świetnej pieczonej marchewki w syrope klonowym z dodatkiem gałki muszkatołowej. Spróbuj, to jest warte wysiłku.

Składniki

  • 300 g łososia (2 porcje)
  • 2 małe buraki
  • 2 szalotki
  • Sól kamienna
  • garść rozmarynu
  • 5 liści bazylii do dekoracji

Sos

  • 300 g marchwi (2 bardzo duże lub 4 średnie lub małe)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pół czosnku
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 pomarańcz
  • Sól kamienna
  • 50 ml oliwy z oliwek / olej kokosowy

Przepis

  1. Obierz i przekrój marchewkę na pół wzdłuż a nastepnie pokrój na małe plasterki. Dodaj gałkę muszkatołową, syrop klonowy, oliwę z oliwek / olej kokosowy i posyp bardzo dużą szczyptę soli kamiennej i włożyć do szklanej tacy do pieczenia i umieścić w piekarnik rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
  2. Włożyć do piekarnika również połowę ząbków czosnku, oraz buraki ze skórką owinięte w folię aluminiową i piec wszystko przez około 30 minut, aż ważywa będą miękkie.
  3. Wyjąć wszystko z piekarnika (buraki nadal będą trochę twarde, ale to jest dokładnie o co nam chodzi). Gdy czosnek juz się schłodzi obierz go i dodaj do marchwi. Następnie dodaj świeżo wyciśniętą pomarańczę oraz mleko kokosowe i włóż wszystko do blendera i mieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw do smaku. Musieliśmy dodać trochę wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. (wskazówka: odłożyliśmy garść marchewek do podania)
  4. Pokrój szalotki na ćwiartki i obierz, a następnie rozgrzej piekarnik do 180 ° C, jeśli jest wyłączony. Przypraw łososia obficie solą kamienną po obu stronach i wrzuć na gorącą patelnie, a następnie dorzuć szalotki i rozmaryn. Smaż przez 1 minutę i przełóż łososia na drugą stronę, tak, aby był skórą do dołu i smaż przez kolejne 2 minuty. Włóż łososia do piekarnika na kolejne 5 minut (zrobiliśmy to prosto na patelni, ponieważ mieliśmy taką z metalową rączką).
  5. Obierz i pokrój buraki w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu łososia polej go sosem, nałóż szalotki, marchewką (tą którą odłożyliśmy do podania), buraka i na koniec posyp świeżej bazylii!
  6. To jest to…. Przygotowanie zajmuje tylko 45 minut, a zaimponujesz sobie i jeśli jesteś wystarczająco hojny, aby dzielić się z innymi, oni też będą pod wrażeniem!

Pamiętaj, że sos jest wegański, więc możesz położyć go na makaron lub grykę. Następnie dodaj trochę warzyw z boku i będziesz miał pyszne wegańskie danie.

Danie jest w 100% bezglutenowe! Więc jeśli jesteś na diecie bezglutenowej – SPRÓBUJ!