Pokażemy Ci tutaj, jak zrobić własne suszone pomidory. Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz, ale z pewnością jest to długotrwały proces. Ale warto! A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że możesz zrobić to w dowolnym miejscu – potrzebujesz tylko piekarnika lub suszarki do grzybów.

Od kilku lat udoskonaliliśmy naszą recepturę i postanowiliśmy przedstawić wam, jak sądzimy, ostateczną wersję przepisu na suszone pomidory. Najpierw jednak wyjaśnijmy, dlaczego warto zrobić je samemu.

Suszone pomidory zrobione przez CRAVEmonkey
Suszone pomidory zrobione przez CRAVEmonkey

Po pierwsze, wiesz dokładnie, co jest w środku tego uroczego słoiczka z dodatkami. To naturalne, że dla nas warto robić takie pyszności samemu.

Po drugie, możesz zrobić je tak, jak lubisz, wprowadzając różne dodatkowe smaki, takie jak czosnek, bazylia, chili, a nawet mozzarella. To wszystko zależy od ciebie!

Po trzecie i co najważniejsze smakują one o wiele lepiej niż kupione w sklepie! Oto kilka prostych kroków, jak możesz zrobić swoje własne suszone pomidory. Zaczynamy!

Suszone pomidory zrobione przez CRAVEmonkey
Suszone pomidory zrobione przez CRAVEmonkey

Składniki na suszone pomidory:

  • 3kg pomidorów (polecamy pomidory śliwkowe, ponieważ idealnie nadają się do gotowania w pełnym smaku)
  • Sól
  • olej (zalecamy olej rzepakowy, ponieważ będziemy go podgrzewać)
  • czosnek / chili / bazylia / oregano / mozzarella (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza, upewnij się, że korzystasz z termoobiegu.
  2. Pokrój pomidory wzdłuż i ułóż je środkiem do góry na blasza do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia i posyp każdego pomidora odrobiną soli (sól przyspieszają proces suszenia)
  3. Umieść tace w piekarniku pamiętając o tym, aby drzwiczki były lekko uchylone, aby umożliwić przepływ powietrza. Powinny się piec przez 8 do 12 godzin, aż będą ususzone, ale miękkie jednocześnie.
  4. Do słoika włóż pożądane zioła (my użyliśmy dwóch ząbków czosnku) i dołóż suszone pomidory (ale uważaj, aby ich nie zmiażdżyć)
  5. Podgrzej olej do temperatury 120 stopni Celsjusza (jeśli nie masz termometru, użyj kawałka skórki od chleba, aby określić temperaturę – będzie on o odpowiedniej temperaturze, gdy olej wokół skórki zacznie bąbelkować).
  6. Wlej gorący olej do słoika i po przekręceniu pokrywy odwróć ją do góry dnem i poczekaj, aż ostygnie. Pamiętaj by robiż każdy słoik po kolei!
  7. Domowe suszone pomidory są gotowe. Smacznego!

Mamy kilka świetnych przepisów gdzie używamy suszonych pomidorów. Możesz je zobaczyć tutaj.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).