Pokażemy Ci tutaj, jak zrobić własne suszone pomidory. Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz, ale z pewnością jest to długotrwały proces. Ale warto! A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że możesz zrobić to w dowolnym miejscu – potrzebujesz tylko piekarnika lub suszarki do grzybów.
Od kilku lat udoskonaliliśmy naszą recepturę i postanowiliśmy przedstawić wam, jak sądzimy, ostateczną wersję przepisu na suszone pomidory. Najpierw jednak wyjaśnijmy, dlaczego warto zrobić je samemu.
Po pierwsze, wiesz dokładnie, co jest w środku tego uroczego słoiczka z dodatkami. To naturalne, że dla nas warto robić takie pyszności samemu.
Po drugie, możesz zrobić je tak, jak lubisz, wprowadzając różne dodatkowe smaki, takie jak czosnek, bazylia, chili, a nawet mozzarella. To wszystko zależy od ciebie!
Po trzecie i co najważniejsze smakują one o wiele lepiej niż kupione w sklepie! Oto kilka prostych kroków, jak możesz zrobić swoje własne suszone pomidory. Zaczynamy!
Składniki na suszone pomidory:
- 3kg pomidorów (polecamy pomidory śliwkowe, ponieważ idealnie nadają się do gotowania w pełnym smaku)
- Sól
- olej (zalecamy olej rzepakowy, ponieważ będziemy go podgrzewać)
- czosnek / chili / bazylia / oregano / mozzarella (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza, upewnij się, że korzystasz z termoobiegu.
- Pokrój pomidory wzdłuż i ułóż je środkiem do góry na blasza do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia i posyp każdego pomidora odrobiną soli (sól przyspieszają proces suszenia)
- Umieść tace w piekarniku pamiętając o tym, aby drzwiczki były lekko uchylone, aby umożliwić przepływ powietrza. Powinny się piec przez 8 do 12 godzin, aż będą ususzone, ale miękkie jednocześnie.
- Do słoika włóż pożądane zioła (my użyliśmy dwóch ząbków czosnku) i dołóż suszone pomidory (ale uważaj, aby ich nie zmiażdżyć)
- Podgrzej olej do temperatury 120 stopni Celsjusza (jeśli nie masz termometru, użyj kawałka skórki od chleba, aby określić temperaturę – będzie on o odpowiedniej temperaturze, gdy olej wokół skórki zacznie bąbelkować).
- Wlej gorący olej do słoika i po przekręceniu pokrywy odwróć ją do góry dnem i poczekaj, aż ostygnie. Pamiętaj by robiż każdy słoik po kolei!
- Domowe suszone pomidory są gotowe. Smacznego!
Mamy kilka świetnych przepisów gdzie używamy suszonych pomidorów. Możesz je zobaczyć tutaj.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).