Sałatka jarzynowa – to klasyk polskiej kuchni. Świąteczne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw, większość z nas na myśl o świątecznych przystawkach niemal czuje zapach i smak… sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw. Szczególnym sentymentem darzymy sałatkę przygotowywaną tak, jak to robiła babcia, mama czy ciocia…

Składniki na sałatka jarzynowa:

  • 6 marchwi
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1/2 selera
  • 1 jabłko (winne)
  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • 6 jajek gotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki majonezu najlepiej domowej roboty
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i ugotuj warzywa na sałatkę jarzynową: marchew, pietruszkę i seler (uważaj, aby się nie rozgotowały!).
  2. Gdy warzywa przestygną, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Ogórki odsącz i również pokrój.
  4. Posiekaj drobno cebulę, jajka oraz jabłko.
  5. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodaj do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego.
  6. W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez i jogurt naturalny (jeśli wolisz więcej sosu śmiało zwiększ objętość mieszając obydwa składniki 1 do 1).
  7. Następnie dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłoż do dekoracyjnej miski i ozdób, np. rzodkiewką, pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, jajkiem, marchwią, itp.
  8. Odstaw sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.

I gotowe!

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje sałatkę i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.