Sałatka jarzynowa – to klasyk polskiej kuchni. Świąteczne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw, większość z nas na myśl o świątecznych przystawkach niemal czuje zapach i smak… sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw. Szczególnym sentymentem darzymy sałatkę przygotowywaną tak, jak to robiła babcia, mama czy ciocia…
Składniki na sałatka jarzynowa:
- 6 marchwi
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1/2 selera
- 1 jabłko (winne)
- 6 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 6 jajek gotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 łyżki majonezu najlepiej domowej roboty
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyj i ugotuj warzywa na sałatkę jarzynową: marchew, pietruszkę i seler (uważaj, aby się nie rozgotowały!).
- Gdy warzywa przestygną, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki odsącz i również pokrój.
- Posiekaj drobno cebulę, jajka oraz jabłko.
- Wszystko włożyć do dużej miski. Dodaj do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez i jogurt naturalny (jeśli wolisz więcej sosu śmiało zwiększ objętość mieszając obydwa składniki 1 do 1).
- Następnie dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłoż do dekoracyjnej miski i ozdób, np. rzodkiewką, pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, jajkiem, marchwią, itp.
- Odstaw sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
I gotowe!
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje sałatkę i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.