Racuchy na maślance z jabłkami kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Aromat racuchów roznoszący się po całym mieszkaniu z samego rana potrafił obudzić nawet takiego śpiocha jak ja:). Szybko wstawałam, ubierałam się i biegłam do kuchni, aby na pewno skosztować kilka, póki wszystkie nie zniknęły.
Tatiana
Zainspirowani wspomnieniami z dzieciństwa postanowiliśmy odtworzyć przepis na racuchy na maślance z jabłkami. Zapraszamy.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 szklanki maślanki naturalnej, ok 400 ml
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli, musi być płaska
- 2 – 3 szklanki mąki pszennej, ok 400 gr
- Do smażenia racuchów będziemy potrzebować oleju kokosowego lub rzepakowego. Preferujemy używać olej kokosowy, gdyż nie posiada ani zapachu, ani smaku.
- Do dekoracji racuchów będziemy potrzebować: cukru pudru, miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
- Myjemy jabłka, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki lub ścieramy na grubej tarce.
- Odkładamy jabłka do miski. Ważne, aby nie używać do ciasta soku powstałego z pokrojonych jabłek, gdyż ciasto na racuchy może być za rzadkie.
- Wlewamy maślankę do miski, wbijamy jajka i mieszamy. Zazwyczaj korzystamy z rózgi, nie używamy miksera.
- Dodajemy do ciasta na racuchy cukier, cukier waniliowy, sodę, sól, na sam koniec dodajemy przesianą mąkę. Wszystko mieszamy, aby nie pozostało grudek.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło kokosowe.
- Do nakładania używamy dużej łyżki. Zalecane jest, aby racuchy były średniej wielkości, gdyż zazwyczaj podczas smażenia jeszcze rosną.
- Smażymy do złocistej skórki, następnie przewracamy na drugą stronę.
- Podczas podania dekorujemy miodem albo posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!