Racuchy na maślance z jabłkami kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Aromat racuchów roznoszący się po całym mieszkaniu z samego rana potrafił obudzić nawet takiego śpiocha jak ja:). Szybko wstawałam, ubierałam się i biegłam do kuchni, aby na pewno skosztować kilka, póki wszystkie nie zniknęły.

Tatiana

Zainspirowani wspomnieniami z dzieciństwa postanowiliśmy odtworzyć przepis na racuchy na maślance z jabłkami. Zapraszamy.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 szklanki maślanki naturalnej, ok 400 ml
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli, musi być płaska
  • 2 – 3 szklanki mąki pszennej, ok 400 gr
  • Do smażenia racuchów będziemy potrzebować oleju kokosowego lub rzepakowego. Preferujemy używać olej kokosowy, gdyż nie posiada ani zapachu, ani smaku.
  • Do dekoracji racuchów będziemy potrzebować: cukru pudru, miodu lub syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy jabłka, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki lub ścieramy na grubej tarce.
  2. Odkładamy jabłka do miski. Ważne, aby nie używać do ciasta soku powstałego z pokrojonych jabłek, gdyż ciasto na racuchy może być za rzadkie.
  3. Wlewamy maślankę do miski, wbijamy jajka i mieszamy. Zazwyczaj korzystamy z rózgi, nie używamy miksera.
  4. Dodajemy do ciasta na racuchy cukier, cukier waniliowy, sodę, sól, na sam koniec dodajemy przesianą mąkę. Wszystko mieszamy, aby nie pozostało grudek.
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło kokosowe.
  6. Do nakładania używamy dużej łyżki. Zalecane jest, aby racuchy były średniej wielkości, gdyż zazwyczaj podczas smażenia jeszcze rosną.
  7. Smażymy do złocistej skórki, następnie przewracamy na drugą stronę.
  8. Podczas podania dekorujemy miodem albo posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!