Kasza manna z owocami to jest jedno z dań mojego dzieciństwa. Gdy z moim rodzeństwem spędzaliśmy wakacje z dziadkiem to było jedno z tych dań, które przygotowywał nam kochany dziadek Tadek na śniadania, obiad czy kolację. Rozpieszczał nas niemiłosiernie :).
Gdy trochę podrosłam to moja mama zawsze mi przygotowywała ten specjał jak byłam chora – była to jedna z tych rzeczy, której nigdy nie odmówiłam zjedzenia nawet podczas choroby! A wiecie jak to jest nie za bardzo się wtedy chce jeść.
No i teraz jak jestem dorosła zaczęłam sama przyrządzać kaszę manną z owocami dla siebie lub gdy mam swoich cudnych chrześniaków pod opieką. Jak widać przepis przetrwał pokolenia i wy teraz możecie poznać jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
W przyszłości będę się dzieliła z wami innymi cudownymi przepisami z przepiśnika mojego dziadka Tadka, który był wyśmienitym kucharzem!
Składniki (na 2 porcje) na kasza manna z owocami:
- 250ml mleka
- 250ml śmietany kremówki 30%
- szczypta soli
- ½ opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Wybrane owoce sezonowe lub dżem
Sposób przygotowania:
- 150ml mleka zagotować z śmietaną kremówką, szczyptą soli i cukrem waniliowym w garnuszku z grubym dnem.
- W szklance rozrobić (wymieszać) pozostałe mleko i kaszę.
- Rozrobioną kaszę wlać do wrzącego mleka, zagotować, pogotować 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Tak by gotująca kasz nie miała jak na wykipieć a jednocześnie by mogła się zagęścić.
- W trakcie gotowania można dodać ekstrakt waniliowy, ale jest to dodatkowy krok.
Podawać na ciepło lub przestudzoną, z owocami lub wybranym dżemem czy powidłami. Tu polecamy nasze przepis na powidła śliwkowe. Smacznego :-).
Tutaj znajdziesz inne pomysły na pożywne śniadania. Znajdziesz tam przepisy na słodko i na słono, tradycyjne i innowacyjne. Czyli napewno znajdziesz coś dla siebie!
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).