Kapusta zasmażana kojarzy nam się z jesienią i dla nas jest to taki jesienny „comfort food”. Wiemy, iż ten typ jedzenie pewnie bardziej kojarzy wam się z lodami czekoladą czy też innymi słodkościami (a my zdecydowanie nie twierdzimy, że tak nie jest i dla nas). Ale gdy nagle przychodzą te chłodne jesienne dni i wieczory napawa nas ochota na te ciepłe czy też kwaśne smaki.
W Polskiej kuchni jest wiele potraw tego typy a my chcemy wam zaprezentować klasyk który świetnie sprawdzi się jako pełnoprawne danie czy też dodatek. Więc zapraszamy do spróbowania!
Składniki na Kapusta zasmażana z boczkiem wędzonym:
Zasmażka:
- cebula
- 1-2 łyżki mąki
- 100 ml wody
Kapusta:
- 0,5kg Kapusta kiszona
- 100g wędzony boczek
- 2 szt. liście laurowe
- 2-3 szt. ziele angielskie
- sół (do smaku)
- cukier (do smaku)
- gorąca woda

Sposób przygotowania:
- W garnku ułożyć kiszoną kapustę i zalej wodą, aż kapusta zostanie całkowicie przykryta.
- Dodaj ziele angielskie i liść laurowy (a także sól i cukier, jeśli jest to konieczne) i gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 45 minut) – w razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody.
- W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i usmaż (zwykle nie potrzeba oleju, bo bekon póści tłuszcz). Gdy będzie gotowy, dodaj go do kiszonej kapusty.
- Na tej samej patelni, na której smażony był boczek usmaż cebulę (najpierw oczywiście trzeba pokroić cebulę tak drobno, jak to tylko możliwe).
- Następnie dodaj 1-2 łyżki mąki i wymieszaj, potem dodaj wodę, tyle by nabrała konsystencji bardzo gęstej pasty.
- Dodaj do kapusty i dobrze wymieszaj.
- Gotuj przez minutę lub dwie i gotowe!
Tak naprawdę to danie jest najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przejdą. Wiemy jednak, że ciężko jest się mu oprzeć, więc nie obwiniaj się, gdy zniknie wcześniej. Pamiętaj by następnym razem zrobić większą porcję 😉
Sprawdź również nasz przepis na serowy kalafior. Kolejna idealna przystawka!
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).