Ostatnio na naszej stronie pojawiły się przepisy z kaszą jaglaną. Co o niej wiemy? Kasza jaglana pochodzi z Afryki, północnych Chin i Indii, pozostaje podstawą diety około jednej trzeciej światowej populacji.
W Afryce proso jest wykorzystywane głównie do przygotowywania tradycyjnych, sfermentowanych lub niefermentowanych kasz. Drugim ważnym zastosowaniem jest użycie prosa jako słodu do warzenia tradycyjnych piw i win. W krajach Afryki Zachodniej, np. w Senegalu, proso jest używane do wytwarzania kuskusu, papek i ciast. W Kamerunie natomiast kaszki i ciasta na bazie jaglanki gotowane na parze są używane do karmienia niemowląt i dzieci w wieku przedszkolnym. Kasza jaglana w połączeniu z roślinami strączkowymi jest używana do przygotowania słodyczy.
Zaletą odżywczą kaszy jaglanej jest wysoka zawartość tłuszczu w niej i stosunkowo wysoka zawartość lizyny. Kasza jaglana jest bogata w żelazo, witaminy z grupy B i wapń. Ma łagodny smak kukurydziany i jest naturalnie bezglutenowa.
Te małe żółte kulki mają naprawdę piękną i lekką konsystencję po ugotowaniu, są względnie szybko gotowane ze względu na ich mały rozmiar i są niezwykle wszechstronne w potrawach od śniadania do kolacji. Dzisiaj mamy dla was przepis na „owsiankę”, „owsiankę” na bazie kaszy jaglanej z bananami.
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- kilka orzechów, dowolnych
Zamiast mleka krowiego może być użyte mleko roślinne.

Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną wsypujemy do głębokiej miski. Dokładnie płuczemy ciepłą wodę, jednocześnie mieszając.
- Wylewamy wodę, dodajemy mleko i cynamon.
- Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na minimalnym ogniu. Kasza musi wchłonąć cały płyn.
- Obieramy banan, kroimy na plasterki.
- W oddzielnej miseczce mieszamy sok z cytryny oraz syrop klonowy, będzie to sos do naszej kaszy jaglanej.
- Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy plasterki banana, sos z cytryny i syropu, dekorujemy posiekanymi orzechami.
- Smacznego!
