Ostatnio na naszej stronie pojawiły się przepisy z kaszą jaglaną. Co o niej wiemy? Kasza jaglana pochodzi z Afryki, północnych Chin i Indii, pozostaje podstawą diety około jednej trzeciej światowej populacji.

W Afryce proso jest wykorzystywane głównie do przygotowywania tradycyjnych, sfermentowanych lub niefermentowanych kasz. Drugim ważnym zastosowaniem jest użycie prosa jako słodu do warzenia tradycyjnych piw i win. W krajach Afryki Zachodniej, np. w Senegalu, proso jest używane do wytwarzania kuskusu, papek i ciast. W Kamerunie natomiast kaszki i ciasta na bazie jaglanki gotowane na parze są używane do karmienia niemowląt i dzieci w wieku przedszkolnym. Kasza jaglana w połączeniu z roślinami strączkowymi jest używana do przygotowania słodyczy.

Zaletą odżywczą kaszy jaglanej jest wysoka zawartość tłuszczu w niej i stosunkowo wysoka zawartość lizyny. Kasza jaglana jest bogata w żelazo, witaminy z grupy B i wapń. Ma łagodny smak kukurydziany i jest naturalnie bezglutenowa.

Te małe żółte kulki mają naprawdę piękną i lekką konsystencję po ugotowaniu, są względnie szybko gotowane ze względu na ich mały rozmiar i są niezwykle wszechstronne w potrawach od śniadania do kolacji. Dzisiaj mamy dla was przepis na „owsiankę”, „owsiankę” na bazie kaszy jaglanej z bananami.

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • kilka orzechów, dowolnych

Zamiast mleka krowiego może być użyte mleko roślinne.

kasza jaglana na śnidanie

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy do głębokiej miski. Dokładnie płuczemy ciepłą wodę, jednocześnie mieszając.
  2. Wylewamy wodę, dodajemy mleko i cynamon.
  3. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na minimalnym ogniu. Kasza musi wchłonąć cały płyn.
  4. Obieramy banan, kroimy na plasterki.
  5. W oddzielnej miseczce mieszamy sok z cytryny oraz syrop klonowy, będzie to sos do naszej kaszy jaglanej.
  6. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy plasterki banana, sos z cytryny i syropu, dekorujemy posiekanymi orzechami.
  7. Smacznego!
kasza jaglana z bananami