Cukinia jest odmianą dyniowatą, co oznacza, że pochodzi z tej samej rodziny co na przykład ogórek, kabaczek i melon. Jest to najbardziej popularne warzywo z rodziny dyniowatych, i jest niezwykle wszechstronne, delikatne oraz łatwe do przyrządzenia. Tylko pamiętaj, aby go nie gotować! Mają ciemnozieloną skórkę o jędrnym bladym wnętrzu.
Dziś mamy dla ciebie przepis na nową cukinię – pyszną, serową, aromatyczną przekąskę, która wymaga tylko czterech składników plus trochę przypraw – frytki z cukinii.
Ale zanim jednak przejdziemy dalej, omówmy kilka wskazówek, jak sprawią, by to danie było jak najlepsze!
Porady do przygotowania frytek z cukinii:
- Upewnij się, że Twoja cukinia jest sucha. Jeśli właśnie wyjęłeś ją z lodówki, cukinia może zacząć się kondensować. Dlatego przed włożeniem do mieszanki jajecznej należy osuszyć kawałki cukinii ręcznikiem papierowym, aby jajko przylgnęło.
- Stwórz swoją „linię produkcyjną” w odpowiedniej kolejności. Ułatwi to, że ten proces będzie prostrzy i bardziej efektywny w tym samym czasie.
- Trzymaj ręce na oddzielnych stanowiskach pracy. Użyj jednej ręki do zanurzenia cukinii w miksturze jajecznej a drugą ręką powlekaj cukinię w mieszance parmezowej. Staraj się nie używać tej samej ręki dla obu. W przeciwnym razie skończysz z mokrym serem i zlepionymi frytkami z cukinii.
- Przewróć w połowie pieczenia. Każdy piekarnik piecze nieco innaczej, więc zalecamy od czasu do czasu sprawdzać wasze frytki. W naszym przypadku frytki były gotowe po około 30 minutach, a my obróciliśmy je po 15 minutach. Jednak twój piekarnik może być inny i w zależności od niego jak i wielkości użytej cukini czas pieczenia może być dłuższy albo krótszy.
- Zjedz natychmiast! Jak pewnie wiesz, cukinie składają się w 95% z wody. Po ugotowaniu lub upieczeniu szybko wypuszczają wodę. Oznacza to, że im dłużej „siedzą”, tym stają się bardziej miękkie. Więc frytki z cukinii najlepiej spożywać od razu.
Składniki na frytki z cukinii:
- 2-3 średnie cukinie
- 125 g bułki tartej (1 szklanka) – my użyliśmy bezglutenowej
- 60 g rozdrobnionego parmezanu
- 1-2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki włoskiej mieszanki przypraw
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Pokrój cukinię na pół, potem na jeszcze raz na pół, a następnie na ćwiartki. Powinieneś mieć 16 kawałków na cukinię.
- Teraz powinieneś przygotować sobie „linię produkcyjną”
- Wbij jajko do małej miseczki lub pojemnika i lekko je ubij.
- Dodaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy do osobnej miseczki lub pojemnika i wymieszaj.
- Teraz linia prdukcyjna powinna wyglądać następująco: ułóż pokrojoną cukinię po jednej stronie, a następnie ustaw miskę z mieszanką jajeczną, potem mieszanka parmezowa a na końcu blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
- A teraz do roboty! Zanurz kawałek cukinii w mieszance jajecznej i przełóż ją następnie do mieszanki parmezanowej. Drugą ręką pokryj cukinię w mieszance serowej i przenieś na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie cukinie zostaną pokryte.
- Piecz przez 25-30 minut, przewracając ją na drugą stronę. Podawaj odrazu.
Zalecamy podawanie frytek z majonezem lub innym rodzajem dipu. Możecie spróbować jednego z naszych dipów.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).