Jeszcze raz zapraszamy na brownie. Tak, nie możemy ukryć, że lubimy czekoladę. Po tym, jak ostatnim razem pojawiła się wersja brownie z burakiem, przedstawiamy wam wersję klasyczną – Brownie bezglutenowy. I na dodatek bez proszku do pieczenia. Chociaż nie stosujemy diety bezglutenowej, raczej staramy się ograniczyć użycie mąki. Jesteśmy bardziej niż szczęśliwe mogąc eksperymentować. Jeśli okaże się, że takie domowe przepisy bez mąki nie są gorsze, to jest to warte naszego wysiłku.
Ten bezglutenowy brownie ma mocno czekoladowy smak. Jest krępy, lepki i niewiarygodnie łatwy do wykonania. Nie wspominając o tym jaki jest smaczny. Ciasto ma wspaniałą konsystencję i nikt nawet nie domyśli się, że jest bezglutenowe.
Jeśli szukasz naprawdę pysznego bezglutenowego brownie, nie szukaj dalej. Może być również wykonany z mąki pszennej ale można też łatwo z niego zrobić wersję bez laktozy.
Składniki na Brownie bezglutenowy:
- 200 g ciemnej czekolady
- 135 g mieszanki mąki bezglutenowej
- 200 g masła (użyj oleju kokosowego w wersji bez laktozy)
- 200 g cukru (lub dowolnego zamiennika)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g orzechów (można użyć dowolnych orzechów, my użyliśmy tutaj migdałów) – opcjonalnie
- 100 g ciemnej czekolady (do dekoracji) – opcjonalnie
Metoda:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Przygotuj małą prostokątną formę o wymiarach 12 cm x 20 cm. Wyłóż go papierem do pieczenia.
- Następnie w rondlu rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj ciemnę czekolade (200g) połamaną na kawałki. Mieszaj, aż sos będzie ładny i gładki, a następnie odstaw z ognia na bok.
- W oddzielnej misce wymieszaj jajka z cukrem (użyliśmy miksera z trzepaczką, aby mieszanka była lekko puszysta). Dodaj sos czekoladowy, który właśnie zrobiliśmy i wymieszaj łyżką, aż stworzą gładką masę.
- Dodaj mąkę, sól i wanilię oraz grubo posiekane orzechy (jeśli ich używasz), wymieszaj je by stworzyć jednolite ciasto. Włóż do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
- Opcjonalnie posyp ciasto resztą czekolady (100 g), która została starta lub pokrój w drobną kostkę.
- Włóż do piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój na kawałki.
Wskazówki:
Jeśli używasz większej formy do pieczenia, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli jest mniejsze – czas pieczenia powinien zostać wydłużony.
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na ciasta. A jak masz ochotę na coś bezglutenoweg to zapraszamy tutaj.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).