Aksamitne czerwone babeczki to lekkie ciasteczka o pięknym czerwonym kolorze i delikatnym czekoladowym posmaku z delikatną nutą maślanki. Są idealnie wilgotne i zwieńczone kremem z sera kanapkowego. Zgodzicie się, że są po prostu najlepsze!

Zbliżają się walentynki, a czerwony, będący kolorem miłości sprawia, że te babeczki będą idealne dla waszych bliskich. Zapewniamy, że docenią wysiłek, jaki wkładasz w tworzenie tych przysmaków. A na dodatek możesz tym przepisem zrobić na nich duże wrażenie.

Więc zabierajmy się za robotę!

Aksamitne czerwone babeczki - CRAVEmonkey
Aksamitne czerwone babeczki – CRAVEmonkey

Składniki na aksamitne czerwone babeczki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 450g cukru
  • 360g mąki
  • 350ml maślanki
  • 170g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • czerwony barwnik spożywczy (zalecamy wybrać barwnik w proszku)
  • krem z serka kanapkowego (podwójna porcja)

Sposób przygotowania:

  1. Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pozwól, aby piekarnik nagrzał się podczas gdy ty robisz ciasto.
  2. Przygotuj blaszkę na babeczki i włóż ją papierowymi kubeczkami do babeczek.
  3. Umieść mąkę, kakao w proszku i sól razem w misce i wymieszaj.
  4. Umieścić masło w osobnej misce i ubij mikserem elektrycznym ustawionym na średniej prędkości przez 30 sekund.
  5. Dodaj cukier i wanilię i kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Kolejnym kropkiem będzie dodanie jajka jedno po drugim i miksuj aż jajko połączy się z masą maślaną zanim dodasz kolejne.
  7. Nastęnie dodaj barwnik spożywczy (dodaj, aż osiągniesz pożądany kolor, ale pamiętaj, że po upieczeniu mogą delikatnie sciemnieć) i mieszaj na niskiej prędkości, aż do połączenia.
  8. Na przemian dodawaj mąkę i maślankę do mieszanki maślanej mieszając na niskiej prędkości po każdym dodaniu, aż wszystkie składniki się połączą.
  9. Umieścić sodę do pieczenia w małej miseczce i wymieszaj z octem.
  10. Dodaj mieszankę do ciasta i wymieszaj na niskiej prędkości aż do połączenia.
  11. Przełożyć ciasto do przygotowanych papierowych kubków do babeczek, wypełniając każdy kubek do 2/3 wysokości.
  12. Piecz 15-18 minut lub do momentu, aż patyczek będzie suchy.
  13. Wyjmij i schłodź do temperatury pokojowej.
  14. Umieść krem na wierzchu babeczki i rozkrusz jedną z babeczek (jak na zdjęciu)
Aksamitne czerwone babeczki - CRAVEmonkey
Aksamitne czerwone babeczki – CRAVEmonkey

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).