Aksamitne czerwone babeczki to lekkie ciasteczka o pięknym czerwonym kolorze i delikatnym czekoladowym posmaku z delikatną nutą maślanki. Są idealnie wilgotne i zwieńczone kremem z sera kanapkowego. Zgodzicie się, że są po prostu najlepsze!
Zbliżają się walentynki, a czerwony, będący kolorem miłości sprawia, że te babeczki będą idealne dla waszych bliskich. Zapewniamy, że docenią wysiłek, jaki wkładasz w tworzenie tych przysmaków. A na dodatek możesz tym przepisem zrobić na nich duże wrażenie.
Więc zabierajmy się za robotę!

Składniki na aksamitne czerwone babeczki:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 450g cukru
- 360g mąki
- 350ml maślanki
- 170g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- czerwony barwnik spożywczy (zalecamy wybrać barwnik w proszku)
- krem z serka kanapkowego (podwójna porcja)
Sposób przygotowania:
- Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pozwól, aby piekarnik nagrzał się podczas gdy ty robisz ciasto.
- Przygotuj blaszkę na babeczki i włóż ją papierowymi kubeczkami do babeczek.
- Umieść mąkę, kakao w proszku i sól razem w misce i wymieszaj.
- Umieścić masło w osobnej misce i ubij mikserem elektrycznym ustawionym na średniej prędkości przez 30 sekund.
- Dodaj cukier i wanilię i kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Kolejnym kropkiem będzie dodanie jajka jedno po drugim i miksuj aż jajko połączy się z masą maślaną zanim dodasz kolejne.
- Nastęnie dodaj barwnik spożywczy (dodaj, aż osiągniesz pożądany kolor, ale pamiętaj, że po upieczeniu mogą delikatnie sciemnieć) i mieszaj na niskiej prędkości, aż do połączenia.
- Na przemian dodawaj mąkę i maślankę do mieszanki maślanej mieszając na niskiej prędkości po każdym dodaniu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Umieścić sodę do pieczenia w małej miseczce i wymieszaj z octem.
- Dodaj mieszankę do ciasta i wymieszaj na niskiej prędkości aż do połączenia.
- Przełożyć ciasto do przygotowanych papierowych kubków do babeczek, wypełniając każdy kubek do 2/3 wysokości.
- Piecz 15-18 minut lub do momentu, aż patyczek będzie suchy.
- Wyjmij i schłodź do temperatury pokojowej.
- Umieść krem na wierzchu babeczki i rozkrusz jedną z babeczek (jak na zdjęciu)

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).