Puszyste naleśniki (pancake) z borówkami to idealna opcja na weekendowe śniadanie. Możesz cieszyć się tymi naleśnikami latem (ze świeżymi borówkami) lub zimą (używając mrożonych jagód). Sekret ich puszystości – ubite białka. Dodają dodatkowego powietrza i lekkości, więc za każdym razem okazują się puszyste.
Więc śmiało idź i zrób to wspaniałe śniadanie. Jesteśmy pewni, że to sprawi, iż twój dzień będzie jeszcze lepszy. Smacznego!
Składniki na puszyste naleśniki (pancake) z borówkami:
- 2 białka jaj
- 2 żółtka jaj
- 200 g mąki
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 50 g stopionego masła
- borówki/jagody
Sposób przygotowania:
- W metalowej misce ubij białka; odłóż na bok (wskazówka 1: jeśli dodasz odrobinę soli, będą się ubijać szybciej, wskazówka 2: białka powinny być w temperaturze pokojowej).
- W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Ubij żółtka w osobnej misce, a następnie dodaj mleko i roztopione masło.
- Wymieszaj jajeczną miksturę oraz suche składniki. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie wtedy dodaj owoce. Dołóż delikatnie ubite białka.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z jednej strony, aż brzeg stanie się suchy, a spód zrumieniony.
- Odwróć naleśnik i usmaż drugą stronę, aż ładnie się zrumieni. I gotowe!
Możesz podać je z syropem klonowym (lub jakimkolwiek innym syropem) lub bitą śmietaną, lub w każdy inny sposób, który wolisz, będą tak samo pyszne!
Chcesz spróbować czegoś innego? Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na naleśniki. Dostępne są tam opcje słodkie i wytrawne.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).