Puszyste naleśniki (pancake) z borówkami to idealna opcja na weekendowe śniadanie. Możesz cieszyć się tymi naleśnikami latem (ze świeżymi borówkami) lub zimą (używając mrożonych jagód). Sekret ich puszystości – ubite białka. Dodają dodatkowego powietrza i lekkości, więc za każdym razem okazują się puszyste.

Więc śmiało idź i zrób to wspaniałe śniadanie. Jesteśmy pewni, że to sprawi, iż twój dzień będzie jeszcze lepszy. Smacznego!

Składniki na puszyste naleśniki (pancake) z borówkami:

  • 2 białka jaj
  • 2 żółtka jaj
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 50 g stopionego masła
  • borówki/jagody
Puszyste naleśniki (pancake) z borówkami
Puszyste naleśniki (pancake) z borówkami

Sposób przygotowania:

  1. W metalowej misce ubij białka; odłóż na bok (wskazówka 1: jeśli dodasz odrobinę soli, będą się ubijać szybciej, wskazówka 2: białka powinny być w temperaturze pokojowej).
  2. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  3. Ubij żółtka w osobnej misce, a następnie dodaj mleko i roztopione masło.
  4. Wymieszaj jajeczną miksturę oraz suche składniki. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie wtedy dodaj owoce. Dołóż delikatnie ubite białka.
  5. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z jednej strony, aż brzeg stanie się suchy, a spód zrumieniony.
  6. Odwróć naleśnik i usmaż drugą stronę, aż ładnie się zrumieni. I gotowe!

Możesz podać je z syropem klonowym (lub jakimkolwiek innym syropem) lub bitą śmietaną, lub w każdy inny sposób, który wolisz, będą tak samo pyszne!

Chcesz spróbować czegoś innego? Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na naleśniki. Dostępne są tam opcje słodkie i wytrawne.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).