Proste naleśniki i nie tworzące zbędnego bałaganu! To proste, zróbmy puszyste Amerykańskie naleśniki. Możesz wymieszać wszystko w plastikowym szejkerze, jak my to zrobiliśmy, aby zminimalizować bałagan, lub, wystarczy zwykła miska do mieszania. I użyj tej samej patelni, którą użyłeś do topienia masła, aby usmażyć naleśniki. Chyba wszyscy nienawidzimy robić większego bałaganu niż to jest potrzebne, więc bardzo to polecamy.

Dla dzieci lub Twojego wewnętrznego dziecka. Mamy również wskazówki jak zbytnio nie bałaganić, aby uczynić późniejsze sprzątanie prostszym. Możesz dostosować ten przepis na puszyste amerykańskie naleśniki do siebie i swoich upodobań urzywając różnych dodatków, więc nie ograniczaj się. Po prostu użyj swojej wyobraźni!

Składniki na puszyste Amerykańskie naleśniki (pancake):

  • 150g zwykłej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 225 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 gramów masła, stopionego
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło w małym rondlu lub na tej samej patelni, której będziesz używać później, i najstępnie dodaj wszystkie mokre składniki do shakera, alekko ostudzone masło na końcu i natychmiast wstrząśnij.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki w osobnej misce, a następnie dodaj do mokrej mieszaniny w szejkerze i dobrze wstrząśnij, aż nie będzie grudek.
  3. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, najlepiej użyj tej samej, na której wcześniej rozpuszczaliście masło i zetrzyj nadmiar oleju lub masła kawałkiem papierowego ręcznika.
  4. Wlej kilka łyżek mieszanki, aż uzyskasz pożądany rozmiar, i smaż, aż zobaczysz, że cały wierzchołek naleśników jest pokryty małymi bąbelkami (około 2 minut), a następnie odwróć je i smaż je przez kolejnych kilka minut. Następnie przełóż na talerz. Powtarzaj ten proces, dopóki nie skończy ci się mieszanka.
  5. Podawaj odrazu!

Wszystko gotowe! Możemy włożyć również garść jagód do ciasta naleśnikowego, aby zrobić naleśniki z jagodami. Jeśli są poza sezonem, zawsze możesz użyć mrożonych jagód. Dobrze smakują również z łyżką dżemu lub stopionym masłem. Zasadniczo wszyscy przy stole mogą dodawać wszystko, co tylko zechcą, aby je stworzyć.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).